NASA poziva

Pošaljite svoje ime na put oko Mjeseca

Kao što je to već običaj s medijski praćenim svemirskim misijama, NASA će i na prvi let u sklopu projekta Artemis ukrcati memorijski čip, a na njemu će biti zapisana imena svih koji se unaprijed upišu
Sci-Tech / Svemir | 02. 04. 2022. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pošaljite svoje ime na put oko Mjeseca

Pratite li NASA-ine svemirske aktivnosti, vjerojatno se sjećate da je kod nekoliko zadnjih svemirskih misija bilo moguće poslati svoje ime, primjerice, na Mars. Ova metoda popularizacije znanstvenih svemirskih letova očito se pokazala kao dobar potez, jer su u američkoj svemirskoj agenciji odlučili ponoviti isto i s projektom Artemis.

Povratak na Mjesec

Artemis je ambiciozni višegodišnji svemirski projekt koji ima cilj vratiti ljude na površinu Mjeseca, tamo stvoriti trajnu bazu, a potom usmjeriti pogled – i rakete – prema Marsu. Prvi let, odnosno misija Artemis-I, trebao bi se dogoditi ovoga ljeta (odgođen je s inicijalno planiranog ovomjesečnog termina). U sklopu tog leta bit će prvi puta lansirana nova raketa, SLS, koja će svemirsku letjelicu Orion poslati na kružno povratno putovanje oko Zemljinog prirodnog satelita.

Orion bi u orbiti oko Mjeseca trebao ostati oko 6 dana, a potom se uputiti natrag te sigurno sletjeti negdje u Tihi ocean. Kako rekosmo, na taj put NASA će poslati i poseban memorijski flash čip, na koji će zapisati imena svih onih koji se na vrijeme upišu i izrade svoju "kartu za ukrcavanje" na ovo lansiranje.

Za poslati svoje ime (ili ime djevojke, žene, momka, psa ili šefa, ograničenja nema) – uputite se na ovu stranicu. U samo nekoliko klikova dobit ćete boarding pass, a ime koje ste upisali otputovat će nakratko u svemir na prvoj misiji projekta Artemis, piše bug.hr.

Raketa SLS za ovaj će let biti lansirana s povijesne, ali modernizirane, lansirne rampe 39B u Svemirskom centru Kennedy na Cape Canaveralu (Florida). Misija ima kao primarni cilj testirati mogućnosti novih svemirskih letjelica te pokazati koliko je NASA spremna za ostvarenje ostalih zacrtanih planova. Oni, podsjetimo, uključuju i slanje prve žene na površinu Mjeseca, održavanje trajne ljudske prisutnosti u orbiti i na površini Mjeseca, i učiniti te kolonije prvim korakom ka daljnjem istraživanju svemira.

Kopirati
Drag cursor here to close