LSR J1835+3259

Pojas radijacije: Još jedna pojava u Svemiru koja je zbunila znanost

Objekt je skoro 80 puta masivniji od Jupitera, što ga čini ili malom zvijezdom ili masivnim smeđim patuljkom….
Sci-Tech / Svemir | 16. 05. 2023. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronomi su po prvi put uočili pojas radijacije oko nebeskog tijela koje se nalazi izvan Sunčevog sustava.

Kako navodi Science News, znanstvenici su otkrili tijelo veličine Jupitera udaljeno oko 18 svjetlosnih godina od zemlje, okruženo pojasom elektrona koji, dok se kreću, emitiraju radio valove.

Dodaje se da takvi pojasevi daju uvid u oblik magnetnog polja nebeskog tijela, njegovu unutarnju strukturu, a možda čak i ima li prirodne satelite.

U našem solarnom sustavu, svaka planeta s magnetnim poljem ima pojaseve zračenja, pa tako Zemlja ima Van Allenove pojaseve, dok Jupiterovi pojasevi zračenja većinu svojih čestica dobivaju sa svog mjeseca Io.

Da bi pronašli slične pojaseve izvan Sunčevog sustava, astronomkinja Melodie Kao i kolege su promatrali objekt veličine Jupitera nazvan LSR J1835+3259 s mrežom od 39 radio antena koja se proteže od Havaja do Njemačke.

Tim astronoma je uočio pojas koji liči na Jupiterov, ali koji je 10 milijuna puta svjetliji.

Objekt je skoro 80 puta masivniji od Jupitera, što ga čini ili malom zvijezdom ili masivnim smeđim patuljkom, zvjezdastim tijelom koje nema dovoljnu masu da izdrži fuziju vodika.

Američki tjednik navodi da je ono što zbunjuje znanstvenike to odakle dolaze elektroni.

Saznanje da objekt LSR J1835+3259 ima pojas zračenja pomoći će istraživačima da tumače podatke sa egzoplaneta u budućnosti, čak i ako astronomi ne mogu izravno vidjeti takve pojaseve.

''Saznanja o magnetnim poljima egzoplaneta su zaista u povoju'', rekla je Kao.

Kopirati
Drag cursor here to close