These are the voyages of the starship BiH

BiH želi razvijati svemirske tehnologije

Prihvaćanje ovakve odluke i članstvo neće zahtijevati bilo kakve financije od BiH jer se financira od Ujedinjenih naroda, a mladi znanstvenici iz BiH, uz pomoć stipendija, moći će sudjelovati na simpozijima koje organizira UN u ovom području .
Sci-Tech / Svemir | 30. 01. 2019. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina uključit će se u korištenje i istraživanje svemira, Mjeseca i drugih nebeskih tijela. Naime, Vijeće ministara danas je utvrdilo prijedlog osnova za pristupanje BiH Ugovoru o načelima kojim se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira.

Kako je priopćeno, prihvaćanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost na suradnju s drugim zemljama potpisnicama.

Nacrt ove odluke Vijeću ministara na usvajanje dostavilo je Ministarstvo prometa i komunikacija, a kako se navodi u dokumentu, prijedlog za potpisivanje stigao je krajem 2017. godine, preko veleposlanstva Austrije.

Prihvaćanje ovakve odluke i članstvo neće zahtijevati bilo kakve financije od BiH jer se financira od Ujedinjenih naroda, a mladi znanstvenici iz BiH, uz pomoć stipendija, moći će sudjelovati na simpozijima koje organizira UN u ovom području .

Kako se dalje navodi u prijedlogu, sve zemlje imaju pravo da postanu potpisnice i jednaka prava da sudjeluju u istraživanju i eksperimentiranju u svemiru, ali se zabranjuje otvaranje vojnih baza.

"Ratifikacijom ugovora dali bi signal privatnom sektoru i obrazovnim institucijama da BiH dugoročno želi sudjelovati u razvoju svemirskih tehnologija", navodi se u prijedlogu.

Na kraju se ističe da se instrumenti ratifikacije deponiraju kod vlada Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te SAD, koji su ovim ugovorom određeni za vlade depozitare. Ove vlade će odmah nakon što BiH potpiše sporazum obavijestiti druge zemlje potpisnice.

Kopirati
Drag cursor here to close