Zanimljivo otkriće

Astronomi prvi put otkrili vodu izravno na površini asteroida u Sunčevom sustavu

Novo otkriće astronoma otkriva vodu na kolosalnim asteroidima Iris i Massalia, izazivajući pretpostavke i otkrivajući tajne o sastavu Sunčevog sustava.
Sci-Tech / Svemir | 14. 02. 2024. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ogromnom prostranstvu Sunčevog sustava, među oko milijun asteroida, nedavna otkrića astronoma dovode u pitanje prethodne pretpostavke o prisutnosti vode na tim nebeskim tijelima. Infracrveni teleskop SOFIA, poznat po prethodnom otkriću vode na Mjesecu 2020. godine, sada je otkrio vodu i na asteroidima Iris i Massalia.

Iris, kolosalni asteroid promjera 199 kilometara, spada među najvećih 1 posto u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, završavajući svoju orbitu oko Sunca svakih 3,7 godina. Massalia, asteroid s promjerom od 135 kilometara, dijeli sličnu orbitu s Irisom.

Asteroidi se razlikuju po sastavu, sa silikatnim asteroidima koji su bliže Suncu i ledenim asteroidima koji prevladavaju u vanjskim regijama Sunčevog sustava. Razumijevanje njihove distribucije baca svjetlo na sastav solarne maglice prije formiranja planeta i asteroida, javlja Zimo.

Dr. Anicia Arredondo iz američkog Instituta Southwest Research i glavna autorica istraživanja vezanog za navedeno otkriće, potvrđuje da količina i rasprostranjenost vode na Irisu i Massaliji sliče onoj na Mjesecu. Voda je zarobljena, vezana za minerale i apsorbirana silikatima.

Teleskop SOFIA, umirovljen 2022. godine, upotrijebio je svoju infracrvenu kameru za slabo vidljive objekte (FORCAST) da identificira vodu na površini Mjeseca 2020. godine, što je bilo ekvivalentno oko 350 mililitara vode po kubičnom metru tla.

Dok je analiza podataka slabijih asteroida, Partenope i Melpomene, dala neuvjerljive rezultate zbog prekomjerne pozadinske buke u promatranjima, Arredondin tim sada planira iskoristiti svemirski teleskop James Webb. Uz vrhunsku optiku i omjer signala i šuma, taj teleskop će poboljšati znanstveno razumijevanje distribucije vode u Sunčevom sustavu, pridonoseći vrijednim uvidima u rasprostranjenost vode u egzoplanetarnim sustavima i potencijalu za izvanzemaljski život.

Kopirati
Drag cursor here to close