Najavljujemo

Završno Mock Trial natjecanje simulacije suđenja održat će se u Konjicu

Radi se o praktičnoj nastavi o pravosudnom sustavu BiH kroz koju su srednjoškolci kroz osam modula naučili osnove o pravosuđu i krivičnom postupku u BiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 01. 2019. u 00:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalni centar za državne sudove (NCSC) - Ured u BiH je u suradnji sa Inicijativom mladih za Ljudska prava BiH (YIHR BiH) implementirao Mock Trial projekt u 4 srednje škole (od kojih su dvije u Banja Luci i dvije u Sarajevu)

Radi se o praktičnoj nastavi o pravosudnom sustavu BiH kroz koju su srednjoškolci kroz osam modula naučili osnove o pravosuđu i krivičnom postupku u BiH. Projekt je financiran os strane INL - Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD.  

Nastava je vođena po posebno razvijenom kurikulumu za srednjoškolski uzrast, a predavanja su vodili profesori odabrani od strane partnerskih škola. Učenici su kroz praktične vježbe, interaktivne metode učenja i uz pomoć gostujućih predavača iz pravosuđa (sudaca, tužitelja i odvjetnika) proširili znanje iz ove oblasti i razvili samopouzdanje i vještine efektnog javnog nastupa.

Pored aktivnosti unutar škola, učenicima su također upriličene i posjete sudu, tužiteljstvu i odvjetničkom uredu, uz pomoć praktičara koji su sudjelovali u Mock Trial sekciji.

Učenici su imali priliku da se povezuju sa kolegama i drugih škola, da uče na novi način i da jačaju povjerenje u vladavinu prava i pravosudni sustav BiH.

Po završetku nastave, zakazana su intra-muralna (školska) natjecanja simulacije suđenja, nakon kojih su iz svake škole izabrana po četiri učenika koji su se natjecali na finalnom natjecanju simulacije suđenja.

Finalno natjecanje zakazano je u hotelu "Garden City" u Konjicu 2. i 3. veljače 2019. godine. Natjecanju će prisustvovati predstavnici pravosuđa iz FBiH i RS-a, kao i predstavnici Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close