Za bolje obrazovanje!

Univerziteti u Mostaru i Kielceu spajaju znanje i resurse

Jedan od ključnih sastanaka bio je sa Voditeljem doktorske škole Jan Kochanowski Univerziteta u Kielce-u, prof. dr. Francescom Giacosom na kojem su postignuti vrlo važni dogovori za daljnju suradnju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 07. 2023. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višegodišnja suradnja Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Jan Kochanowski Univerziteta u Kielce-u (UJK), Poljska, dodatno je unaprijeđena rezultatima mnogobrojnih, produktivnih, sastanaka prorektorice za financije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. dr. Armine Hubane i voditelja doktorskog studija Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Veldina Ovčine, tijekom njihovog boravka u Kielce-u.

Važni dogovori 

Jedan od ključnih sastanaka bio je sa Voditeljem doktorske škole Jan Kochanowski Univerziteta u Kielce-u, prof. dr. Francescom Giacosom na kojem su postignuti vrlo važni dogovori za daljnju suradnju.

Prvi dogovor je omogućavanje boravka doktorantima Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru na Univerzitetu u Kilece-u sa ciljem pristupa relevantnim bazama podataka, provođenja različitih istraživanja, širenja znanja i vještina uz podršku stručnjaka/profesora na ovom renomiranom univerzitetu.

Drugi važan dogovor se odnosi na širu suradnju između nastavnog osoblja na doktorskim studijima ova dva univerziteta. To uključuje pisanje zajedničkih radova, publikacija, organiziranje zajedničkih simpozija i konferencija, mentoriranja/komentoriranja doktorskih disertacija.

Ovaj aspekt suradnje ima za cilj poticanje zajedničkih istraživanja i razmjenu znanstvenih ideja između profesora s oba univerziteta, što doprinosi razvoju i promociji novih saznanja u različitim naučnim oblastima te trasiranju novih inoviranih puteva izvrsnosti.

Profesionalne prilike

"S ponosom ističem značaj unaprijeđenja suradnje mog matičnog univerziteta i partnerskog univerziteta u Kielce-u. Naime, naši doktoranti će imati sjajnu priliku da steknu nova iskustva i znanja na Univerzitetu u Kielce-u, što će im zasigurno obogatiti akademsko putovanje i doprinijeti njihovom osobnom i profesionalnom usavršavanju. Zahvalna sam profesoru Giacosi i cjelokupnom njegovom timu na odličnom prijemu i vrlo efikasnom sastanku koji je polučio mnogo budućih benefita za doktorante i nastavno osoblje obaju univerziteta", naglašava prorektorica Hubana.

Voditelj doktorskog studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. Ovčina, također ne krije svoje oduševljenje te dodaje:

"Radujem se što će naši doktoranti moći koristiti sve resurse i stručnost dostupnu na partnerskom univerzitetu u Poljskoj, kako bi dodatno unaprijedili kvalitetu svojih istraživanja. Kroz ovo partnerstvo zajedno ćemo graditi mostove između naših institucija i stvarati pozitivan utjecaj na društvo i akademsku zajednicu".

Kopirati
Drag cursor here to close