"Neka dokažu na sudu"

Univerzitet odvjetnicima Sebije Izetbegović: "Prestanite s prijetnjama!"

"Imaju sud, pokrenuli su tri sudska postupka, po pitanju magisterija, po pitanju profesure, po pitanju doktorata i neka dokažu na sudu da gospođa Sebija Izetbegović ima sve ono što mi nismo mogli od studenog do lipnja pronaći", kazao je Škrijelj.
Vijesti / Politika | 19. 07. 2023. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Tužiteljstvo KS donijelo naredbu o neprovođenju istrage u predmetu provjere vjerodostojnosti indeksa Sebije Izetbegović, konferenciju za medije je održao rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

On je kazao da neće davati komentare na sudske i tužiteljske odluke, jer se one ne komentiraju.

Formiran predmet

"Nisam niti nadležan, niti kompetentan, niti zainteresiran da ih komentira,. Danas smo i dobili obavještenje Tužiteljstva i o tome želim reći sljedeće: Univerzitet u Sarajevu je postupao prema Zakonu o visokom obrazovanju, Statutu i pravilima po kojima radi UNSA, a nismo postupali prema tužiteljskim, sudskim i bilo kakvim postupcima prethodno od ožujka ili studenog prošle godine pa do lipnja ove godine", rekao je.

Naglasio je da postupak utvrđivanja krivične odgovornosti nije bio predmet utvrđivanja Univerziteta u Sarajevu, niti su oni podnosili krivičnu prijavu, prenosi Avaz

"Mi smo obavijestili nadležne institucije o dokumentaciji koju smo prikupili i koju smo imali, a po službenoj dužnosti su određene institucije podnijele krivičnu prijavu i Tužiteljstvo je formiralo predmet, postupalo po svojoj metodologiji i o tome ne bih ništa govorio. Postupci Tužiteljstva nemaju nikakve veze s postupanjem Senata Univerziteta i mene kao rektora. Oni rade svoj posao po pitanju krivične odgovornosti, a Univerzitet svoj posao po pitanju akademske odgovornosti i znanstvene odgovornosti gospođe Sebije Izetbegović", istaknuo je Škrijelj te dodao:

"Sve odluke koje smo donijeli na Senatu ostaju na snazi dok Sud ne donese drukčije odluke. To je odluka o poništenju magisterija, odnosno brisanje iz Matične knjige magistara, to je odluka o stavljanju izvan snage odluka o izboru u zvanje redovne profesorice u 2014. godini i to je odluka o brisanju iz Matične knjige doktoranada s tim što tu odluku kao rektor i Univerzitet nismo proveli, to je važno da znate, jer je u međuvremenu na zahtjev Sebije Izetbegović, preko njezinog odvjetničkog tima, Općinski sud donio prvo privremenu mjeru osiguranja, a onda mjeru osiguranja koja je na snazi do donošenja sljedeće sudske odluke".

Nema promjene

Ističe da to ne znači da je odluka Univerziteta promijenjena.

"Samo je nismo objavili u službenim novinama, čekamo odluku Kantonalnog suda po pitanju naše žalbe. U slučaju magisterija, Sebija Izetbegović je izbrisana iz Registra magistara, jer smo na Senatu donijeli odluku da se briše iz Registra zato što nije uspjela dokazati da je ispite koje ima upisane u tom indeksu iz Zagreba položila jer nije dostavila Uvjerenje o položenim ispitima na Sveučilištu u Zagrebu. Nije dostavljeno od nje i od Medicinskog fakulteta odluka da su joj ti ispiti priznati na Medicinskom fakultetu. Nije dostavljeno Uvjerenje o položenim ispitima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na kojem je nastavila postdiplomski studij i nije dostavljena diploma magistra, koju ne posjeduje. Nije nam nikad dostavljena", istaknuo je rektor.

Pojašnjava da je zbog toga magisterij poništen, da je brisana iz Registra magistara, što je preduvjet za prijavu doktorata, a što je opet preduvjet za izbor u akademska zvanja.

"O tom pitanju na Općinskom sudu u Sarajevu odbijen je zahtjev za izdavanje privremene mjere osiguranja, odbijen je zahtjev za mjerom osiguranja. Žalili su se Kantonalnom sudu odvjetnici i žalba je odbijena od Kantonalnog suda. To ide u redovnoj sudskoj proceduri da dokazuju da je postdiplomski uredno završen. O pitanju stavljanja izvan snage Odluke o izboru u akademska zvanja Općinski sud je odbio izdati privremenu mjeru osiguranja, odbio izdati mjeru osiguranja. Odvjetnički tim u ime Sebije Izetbegović žalio se Kantonalnom sudu i tu se čeka odluka Kantonalnog suda", rekao je Škrijelj.

Javna prozivka

Ističe da odluke koje je donio Senat UNSA i rješenja koja je donio rektor Univerziteta ostaju na snazi do konačnog rješenja na sudu. Pojasnio je i zašto je organizirao današnju pres-konferenciju.

"Zašto smo odlučili da danas ovo pitanje medijima šire objasnimo. Zbog stalnih pritisaka u javnosti, javnih pritisaka i prijetnji odvjetničkog tima Sebije Izetbegović, imenom i prezimenom Rifatu Škrijelju kojeg stalno prozivaju kao takvog, rektora Univerziteta, odlučio sam da ih javno pozovem pred medijima da prestanu više s prijetnjama, a neka poduzimaju korake koje su i do sada poduzimali. Upućivane su fingirane i lažne krivične prijave protiv rektora Univerziteta Rifata Škrijelja, na Tužiteljstvo KS, postupalo je Tužiteljtsvo i tražilo u provjeri tih navoda iz tih prijava protiv mene i očigledno je da je u fokusu odvjetničkog tima Sebije Izetbegović i drugih lica, NN lica, pokušaj osvete rektoru Univerziteta Rifatu Škrijelju.

Odluke nije donosio rektor Univerziteta samostalno, nego Senat Univerziteta s 30 glasova "za" brisanje iz Registra magistara, s 30 glasova "za" stavljanje izvan snage Odluke o izboru i s 30 glasova "za" brisanje iz Registra doktora znanosti. Prema tome još sam zaboravio kazati da je za brisanje iz Registra doktora znanosti Univerzitetu rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove to naređeno da uradimo a i bez naređenja odluka odnosno odredba člana 77 Zakona o visokom obrazovanju i naredbodavnog karaktera, ja sam to po službenoj dužnosti morao to uraditi po tom članu zakona i da mi nije inspekcija naredila", izjavio je rektor Škrijelj.

"Kap koja je prelila čašu"

Dodaje da su oni ipak izvršavali naređenja inspekcije.

"Dakle, to su priče u medijima od strane odvjetničkog tima usmjerene protiv mene osobno, mene kao rektora i Univerziteta u Sarajevu. Odmazda odvjetničkog tima Sebije Izetbegović protiv rektora Rifata Škrijelja koja mi se upućuje preko medija, pozivam ih da prestanu. Imaju sud, pokrenuli su tri sudska postupka, po pitanju magisterija, po pitanju profesure, po pitanju doktorata i neka dokažu na sudu da gospođa Sebija Izetbegović ima sve ono što mi nismo mogli od studenog do lipnja pronaći. Pobrojao sam to bezbroj puta.

I onda sam dugo apstinirao od medija da dogovorim na tu temu, ali jučer je kap prelila čašu kada odvjetnički tim kaže 'zbog odluke Tužiteljstva da neće voditi krivični postupak, Univerzitet će morati sve poništiti. To je zamjena teza u javnosti. Univerzitet zbog te odluke neće ništa promijeniti, Univerzitet će to promijeniti kad sud kaže, a ne odvjetnicima Sebije Izetbegović. To je moj stav po tom pitanju", zaključio je Škrijelj.

Kopirati
Drag cursor here to close