Pitali smo

Uniforme u mostarskoj školi: Čak 50 firmi htjelo obući djecu?

Navodi se i kako je prijedlog da se s majicama krene već na proljeće, a da se duksevi  uvedu u slijedećoj školskoj godini, od jeseni.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 01. 2018. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomutnja oko namjere mostarske škole da uvede uniformiranje djece dobila je svoj nastavak. Roditelji ne žele plaćati iz svog džepa, dobavljač kaže da je bio najbolji između 50 ponuđača i da je raspisan javni tender. Objavu tendera nismo mogli pronaći, a škola još uvijek nema službenog očitovanja o svemu.

''Za projekt uniformiranja učenika potrebno je provesti jednu širu javnu raspravu o pozitivnim i negativnim aspektima u koju će se uključiti svi sudionici u obrazovnom procesu'', navela je za Bljesak.info Udruga roditelja Naša djeca 2014.

Odore nisu prioritet

Iz ove udruge rekli su nam kako nemaju nikakva konkretna saznanja i podatke vezano za uvođenje odora koje je ponuđeno jednoj mostarskoj osnovnoj školi.

''Osim sporadičnih upita od strane roditelja koji su se obratili Udruzi nemamo na raspolaganju detaljnije informacije o ovoj inicijativi. Ukoliko se misle uvesti 'odore' to nikako ne smije, u ovom trenutku, ići na teret roditelja. Naš stav je od samog početka da tražimo reformu obrazovanja i da odore nisu prioritet'', naveli su iz Udruge.

Iz Ministarstva obrazovanja u HNŽ-u rekli su za Bljesak.info kako se ne može bez njihove dozvole nuditi i prodavati nešto u školama.

Ministar Rešid Hadžović rekao nam je kako je Ministarstvo informiralo školu da nitko bez odobrenja ne može nuditi niti prodavati nešto školama.

''Mi smo dobili tu informaciju i samo smo se očitovali da se ne može raditi ništa bez suglasnosti ministarstva. Papire koje smo mi dobili, nema nitko potpisan'', rekao je i dodao kako bi bio sretan da se ta odredba može uvesti sustavno u škole.

Majice od proljeća

No, u Prvoj osnovnoj školu, iz koje je krenula priča o uniformiranju, izvješena je obavijest kako su ''članovi Povjerenstva tijekom proteklih mjeseci imali nekoliko sastanaka te su razmatrali ponude obavljali razgovore s ponuđačima''.

''Smatrali su najboljom ponudu koju je iznio GBT (Grafo Balkan). Grafo Balkan tisak je osnovan još 2003. godine, pa iza sebe ima 15 godina rada i brojne klijente - tvrtke, banke, osiguranja te brojne sportske klubove. Njihov dizajn je prepoznatIjiv, a materijal s kojim rade je izuzetno kvalitetan. Povjerenstvo se trudilo da dizajn ove školske odjeće bude prihvatljiv svim učenicima, da ga rado i s ponosom nose, ali se isti značaj pridavao cijeni i kvaliteti. Nikome nije u interesu da majice nakon pranja ne budu prepoznatljive'', navodi se u obavijesti.

Dodaje se kako će ''svako dijete biti izmjereno te će se odabrati odgovarajuća veličina, a svaka majica i duks će imati inicijale učenika''. Cijena majice je 12 KM, a cijena duksa 35 KM.

Navodi se i kako je prijedlog da se s majicama krene već na proljeće, a da se duksevi  uvedu u slijedećoj školskoj godini, od jeseni.

Škola navodi prednosti

''Na ovaj način se daje dovoljno vremena svima da se pripreme. Za kraj ćemo samo navesti neke od prednosti nošenja školske odjeće. Učenici i roditelji su pod manjim svakodnevnim pritiskom što odjenuti. Školska odjeća je jeftinija opcija za roditelje, ako se gleda razdoblje od počeka do kraja školske godine. Pridonosi tzv, atmosferi učenja. Učenici se više koncentriraju na učenje, a manje na osobne stvari. Uniformiranost umanjuje zadirkivanje i zlostavljanje te među učenicima. Društveni konflikti među učenicima se smanjuju jer se ukida precjenjivanje koju dijete nosi. Puno se lakše identificiraju uljezi koji ulaze u školu. Do izražaja dolazi osobnost djeteta, a ne obiteljsko podrijetlo i status. Manje je krađa osobnih stvari'', navedeno je u proglasu izvješenom u školi.

I direktor spomenute tvrtke Duško Skakić kao prednost uniformiranja ističe to što će se izbjeći razlike među učenicima.

''Moje mišljenje je samo da zbog klasifikacije djece da je sasvim ok. Imate djece koja imaju para i koja nemaju para pa nije svejedno djetetu kad sjedne netko u garderobi pored njega s par hiljada maraka. Kad su djeca s uniformirana i kad uniforma izgleda dobro i po pristupačnim je cijenama, onda tu dolazi do izražaja neke druge stvari, koliko je dijete pametno, koliki mu je kapacitet…'', rekao je Skakić  te dodao kako se njegova tvrtka prijavila na javni natječaj.

''Što se dalje događalo, ne znam. Tender je bio raspisan, bilo nas je dosta, poslao sam uzorke. Službeno nije ništa poručeno niti išta. Ne znam što je s tim'', rekao je Skakić za Bljesak.info.

''Nevidljivi'' tender

Na pitanje o navodima ministarstva da se ne može bez odobrenja prodavati nešto po školama, kaže da nije tražio nikakvu dozvolu nego da se javio na javni tender na kojem je, kako tvrdi bilo 50 ponuđača. No, mi nismo uspjeli pronaći tender objavljen po ovoj tematici.

Drektor Skakić  je rekao kako ne zna nose li se u školama odore njegove tvrtke.

''Imam škola kojima plaćam nešto, a sad ne znam je li to to'', rekao je i dodao kako kad se narudžbe plate, tvrtka ih ispostavlja, pa mu je primjerice, jednako je li isporučena odora za tjelesno ili za školske uniforme.

Mišljenja roditelja su podijeljena, ali se uglavnom kritike svode na to da se uvođenje odora u školi ne smije stavljati na teret roditelja, ali i da bi sve trebalo biti puno transparentnije. Naime, pojedini roditelji se pozivaju na zakone u BiH koji navode kako je osnovnoškolsko obrazovanje besplatno te da je na županijskoj razini važeći zakon po kojemu se svi troškovi osnovnoškolskog obrazovanja plaćaju kroz županijski i gradski proračun Ipak, anketa na portalu Bljesak.info pokazala je kako su u većini oni koji bi da se odore uvedu. 

I ovog puta smo pokušali dobiti komentar iz Osnovne škole A.B. Šimića, ali ni danas  ravnateljica nije imala vremena za upite.

Kopirati
Drag cursor here to close