Miješanje politike?

Umirovljeni profesor sebi otvorio odsjek

Na Filozofskom fakultetu prošle godine je uveden studij Politologija, na kojem će umirovljeni profesor Đozić biti angažiran.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 09. 2019. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Filozofski fakultet u Tuzli

Umirovljeni redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa dugogodišnjim političkim angažmanom u SDA i Stranci za BiH Adib Đozić angažiran je već drugu godinu nakon umirovljenja iako za njegovim angažmanom, prema ocjeni Znanstveno-nastavnog vijeća Fakulteta, koje jedino utvrđuje potrebu za nečijim angažmanom, apsolutno nema potrebe, navodi Oslobođenje.

Unatoč činjenici da potrebu za angažiranjem nekog profesora isključivo utvrđuje ovo vijeće, a potvrđuje Senat, profesora Đozića je imenovao Upravni odbor Univerziteta, političko tijelo koje imenuje kantonalna vlast.

Pritisci i žalbe

Sve je počelo pred kraj prethodne akademske godine, kada je NNV razmatrao zahtjev profesora Đozića za angažman, te nakon sagledavanja svih akademskih kriterija donio odluku da za njegovim angažmanom nema potrebe. Da je ovo vijeće jedino nadležno za utvrđivanje potrebe, navedeno je i u Statutu Univerziteta u Tuzli.

''Odlukom od 24. travnja 2019. godine Vijeće je većinom glasova prisutnih članova odlučilo da nema potrebe za angažiranjem profesora Đozića u nastavnom procesu u akademskoj 2019/2020. godini, navedeno je u odluci, a potom i u pismu koje je rukovodstvo Filozofskog fakulteta uputilo Upravnom odboru sredinom srpnja ove godine.

Prva odluka je potom proslijeđena Senatu, koji se izjasnio da se ne treba očitovati o negativnoj ocjeni. Nakon toga je iz Rektorata došao zahtjev, pod prijetnjom žalbe profesora Đozića, da se Znanstveno-nastavno vijeće ponovo očituje o angažmanu profesora Đozića, što je nakon negodovanja članova Vijeća i učinjeno, uz još veći broj glasova protiv njegovog angažmana.

Nakon ovoga, piše Oslobođenje, je uslijedila žalba profesora Đozića, u kojoj je tvrdio da Vijeće, kao jedino mjerodavno tijelo za utvrđivanje potreba za angažiranjem nastavnog kadra, nije uradilo dobar posao.

Studij Politologija

Ovo je tvrđeno i na osnovu mišljenja Vijeća studijskog odsjeka Filozofija-sociologija, gdje sjede dugogodišnje stranačke kolege profesora Đozića. Da je Vijeće pogrešno protumačilo potrebe za angažiranjem profesora Đozića, potvrdila je Kantonalna inspekcija, ali je navela i to da je ipak vijeće jedino koje utvrđuje potrebe za angažmanom nastavnika.

Unatoč svim ovim činjenicama, žalbu je direktno razmatrao Upravni odbor i konačno je prihvatio 10. srpnja, na taj način potpuno zaobilazeći Znanstveno-nastavno vijeće.

Rektorica Univerziteta Nermina Hadžigrahić tražila je očitovanje Znanstveno-nastavnog vijeća o angažmanu Đozića, zanemarujući odluku od travnja 2019. godine.

Ono što je uveliko doprinijelo angažiranju profesora Đozića svakako je i činjenica da je na Filozofskom fakultetu prošle godine uveden studij Politologija, na kojem će Đozić biti angažiran.

Elaborat o osnivanju ovog studija prihvatila je i Vlada TK-a, a pripremila ga je komisija čiji je predsjednik bio profesor Sead Omerbegović, dugogodišnji član Stranke za BiH i stranački kolega Đozića, koji je također bio i član komisije za osnivanje studija na kojem će predavati, piše Oslobođenje. 

Kopirati
Drag cursor here to close