Obrazovanje u RS-u

U udžbeniku za 9. razred u RS-u Radovan Karadžić opisan kao pjesnik i psihijatar

Zanimljivo je kako su osuđeni ratni zločinci u udžbeniku opisani uz neskrivene simpatije, a rat u BiH je nazvan građanskim.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 11. 2021. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici devetih razreda u RS-u povijest uče iz udžbenika u okviru kojeg je na ignorantski način obrađen i rat u BiH te uloga koju su u njemu imali pojedini akteri iz vojnopolitičkog vrha ovog entiteta.

Autor udžbenika Dragiša D. Vasić u kratkim crtama je, potpuno ignorirajući činjenice i presude međunarodnih sudova, opisao uloge osuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i mnogih drugih.

Zanimljivo je kako su osuđeni ratni zločinci u udžbeniku opisani uz neskrivene simpatije, a rat u BiH je nazvan građanskim, piše klix.ba.

"Radovan Karadžić (1945), psihijatar, pjesnik i političar. Kao osnivač i vođa Srpske demokratske stranke imao je izuzetno važnu ulogu u stvaranju RS-a, čiji je bio prvi predsjednik. Vlasti Srbije su ga 2008. godine izručile Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", stoji u udžbeniku.

Namjerno izostavljanje činjenica prisutno je i u opisu Ratka Mladića, koji je, između ostalog, osuđen za genocid u Srebrenici.

"Ratko Mladić (1943), kao pukovnik JNA imao je važnu ulogu u odbrani Srba u Hrvatskoj 1991. godine. Kao general, bio je od 1992. do 1996. godine načelnik Glavnog zapovjedništva Vojske RS-a. Vlasti Srbije su ga 2011. godine izručile Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", napisano je u udžbeniku.

U udžbeniku se navodi još iskrivljenih činjenica, od toga da je četnički vojvoda Draža Mihailović bio antifašista do toga da je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović bio "prohitlerovski orijentiran".

Kopirati
Drag cursor here to close