Nemir

Sveučilište: Uvođenje kombiniranog modela nastave nije ishitrena odluka

''Ne možemo dopustiti ugrozu zdravlja studenata, nastavnoga i nenastavnoga osoblja Sveučilišta u Mostaru što bi imalo nesagledive posljedice'', naglašeno je.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 10. 2020. u 09:35 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odluka o uvođenju kombiniranog modela nastave nije ishitrena odluka uprave Sveučilišta niti fakulteta'', poručeno je za Bljesak.info iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Kako je istaknuto, Stožeri civilne zaštite i Krizni stožeri s različitih razina izdali su preporuke i naredbe vezane za održavanje nastave, a Sveučilište je sukladno preporukama organiziralo nastavu u ''najboljem mogućem obliku te u skladu s prostornim kapacitetima ustrojbenih jedinica''.

Odgovornost

Ipak, brojnim studentima ova odluka nije dobro sjela. Financijske poteškoće i strah od nekvalitetnog obrazovanja jedan su od glavnih razloga nemira koji se pojavio među studentima brojnih studija.

''Kao i studenti, svi bismo željeli održavati nastavu u klasičnom obliku, međutim postoji odgovornost za živote studenata, nastavnoga i nenastavnoga osoblja. Razvijen sustav online nastave pruža nam najbolji mogući način za održavanje nastave u postojećim, epidemiološkim uvjetima'', istaknuto je sa Sveučilišta za Bljesak.info dodajući kako online nastava ne može i nikada neće u potpunosti zamijeniti klasičan oblik izvođenja nastave.

Koliko će online nastava biti korisna vidjet će se tek u nadolazećem periodu, no na Sveučilištu su stava da i online i tradicionalni oblik izvođenja nastave ima svoje prednosti i nedostatke.

''Ne može se generalno tvrditi da će online nastava 'uskratiti' studente za pojedina iskustva i bolje upijanje znanje jer upravo takav oblik nastave pruža nebrojene mogućnosti i alate koji nisu dostupni u klasičnom obliku. S druge strane, komunikaciju 'licem u lice' ne može zamijeniti nijedna aplikacija, ali obzirom na okolnosti, kombinirani model je jedini moguć'', poručeno je dodajući kako je riječ o preporukama svih nadležnih tijela.

''Ne možemo dopustiti ugrozu zdravlja studenata, nastavnoga i nenastavnoga osoblja Sveučilišta u Mostaru što bi imalo nesagledive posljedice'', naglašeno je.

Epidemiološke mjere

Studentima koji će se ipak povremeno naći u učionicama na svojim fakultetima, ovisno o organizaciji kombiniranog modela izvođenja nastave, sa Sveučilišta poručuju kako je organizacija u skladu s epidemiološkim mjerama i prostornim kapacitetima određenoga fakulteta.

''U obzir se uzimaju i skupine studenata budući da nije isto organizirati nastavu za skupinu od 20 i 80 studenata, a pritom poštovati sve mjere. Zbog svega navedenoga, fakulteti su uložili velike napore za organizaciju nastave u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama, od dezinfekcije prostora, mjerenja temperature i kontrole ulaza, nošenja zaštitnih maski i držanja potrebne distance'', poručeno je za Bljesak.info

Podsjećamo, povodom početka nove akademske godine, mostarski studenti su putem pisama u medijima izrazili nezadovoljstvo organiziranjem nastave.

Studenti Pravnog fakulteta požalili su se kako im je obavijest o online nastavi stigla tek tri dana prije službenog početka akademske godine, ističući problem kako cijena semestra ostaje ista unatoč ovakvoj odluci. U međuvremenu javili su nam se i studenti Fakulteta zdravstvenih studija s istim problemom.

I dok se studenti u Mostaru moraju sami boriti za svoja prava bez podrške županija, onim sarajevskim su ispunjene sve želje. Naime, Skupština Kantona Sarajevo je jednoglasno usvojila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje se odnose na ispitne rokove, plaćanje školarine u ratama, online nastavu, te izbor u umjetničko-nastavna zvanja. Omogućeni su im dodatni ispitni rokovi, upisivanje sljedeće godine studija i bez ispunjavanja svih ili pojedinih uvjeta propisanih ovim zakonom i aktima visokoškolske ustanove za upis sljedeće godine studija te je omogućeno plaćanje školarine u tri rate.

Kopirati
Drag cursor here to close