Oproštaj

Mostar: Profesori i kolege odali počast tragično preminulim studentima iz Posušja

Sveta misa za pokojne studente služit će se danas, 19. siječnja u 18.00 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 01. 2021. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru komemoracijom se oprostilo od svojih tragično preminulih studenata u novogodišnjoj noći - Ivana Miličevića, Žane Pavković, Mie Soldo, Stipe Pavkovića i Stjepana Jukića. Marija Pavković, Stipe Romić i Mirela Rezo bili su studenti Sveučilišta u Splitu. Tragično su prekinuti životi osam mladića i djevojaka, osam mladosti je ugašeno.

"Znamo kako su trpljenje i bol duše neodvojivi od ljudskog, zemaljskog življenja. Ali ova bol duše koja je tog petka pogodila najviše vas roditelje i obitelj, a i sve koji su čuli za njihove stradanje, bila je prevelika, prejaka, preteška. I danas je", riječi su kojima se rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić u ime svih studenata, profesora i djelatnika oprostio od tragično preminulih studenata te dodao kako ovom komemoracijom SUM želi Miji, Stipi, Žani, Stjepanu, Mariji, Mireli, Ivanu i Stipi, iskazati počast, počastiti njihov život, a svjedoci smo kako je na vijest o njihovoj smrti, zastao cijeli svijet.

"Bili su studenti! A bit studiranja je postavljanje pitanja i traženje odgovora. Na neka životna pitanja teško je pronaći jasan odgovor. Zato se u svakoj patnji i boli postavlja pitanje: 'Zašto?' To je kratko pitanje, ali zato duboko i široko. Čovjek kad ga boli duša htio bi znati 'o uzroku, o razlozima,  radi čega i o smislu'. Čovjek je jedino biće svjesno boli i zato postavlja to pitanje. Ovo je pitanje uvijek teško, u ovom trenutku preteško i bolno", kazao je rektor Tomić.

U ime njihovih kolega studenata nazočnima se obratila predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta Marija Barun.

"Petero anđela našega Sveučilišta sa svojim kolegama je tek počelo dijeliti svoje brige, veselje i stjecati nova poznanstva. U našem narodu postoji uzrečica koja glasi kako Bog uzima one najčišće i najneiskvarenije duše koje će koračati skupa s Njim nebeskim dvorima", kazala je Barun uz izraze sućuti nazočnim roditeljima i članovima obitelji.

Glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Robert Pehar deklamirao je Pjesmu mrtvog pjesnika Dobriše Cesarića te Psalam 23 iz Biblije.

Sveta misa za pokojne studente služit će se danas, 19. siječnja u 18.00 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Video: Sveučilište u Mostaru komemoracijom odalo počast preminulim studentima
Kopirati
Drag cursor here to close