Reakcija na troškovnik Sveučilišta

''Sveučilište umišlja da je visoko rangirano, a studentima ne omogućava ni najosnovnije''

Na što se to troši studentski novac?
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 01. 2021. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su pojedini portali u Hercegovini objavili podatke da je Sveučilište u Mostaru trošilo novac na nabavku kravata, marama, šalova, rukohvata za vino, hotelske usluge u Neumu, oglasio se Marko Vračević, student koji je bio jedan od pokretača studentskih prosvjeda u prosincu.

''Za vrijeme prosvjeda upozoravali smo kako postoji mogućnost neadekvatnog trošenja studentskog novca te je jedan od zahtjeva bilo javno objavljivanje troškovnika Sveučilišta. S obzirom da jedan portal dolazi do podataka da je Sveučilište trošilo novac na CM bonove, kravate, šalove, čokladice, šalice, kutije za likere, hotelske usluge u Neumu i slično pokazatelj je da su naše sumnje bile opravdane. Situacija može potaknuti na razmišljanje na što se još troši studentski novac; ovo je sigurno kap u moru'', kazao je za Bljesak.info Vračević, navodeći da ne može shvatiti kako se za trivijalne stvari može izdvojiti novac a ne može za poboljšanje studentske kvalitete života i studiranja.

''Ovaj novac se mogao usmjeriti na neke vrlo značajne stvari za studente, na primjer da obavezne terenske nastave i  studentske prakse ne moraju studenti dodatno plaćati, urediti i opremiti biblioteku, studentima slabog imovinskog stanja pomoći pri kupovini laptopa i slično – najidealniji scenarij jest smanjiti školarinu, nastavu učiniti funkcionalnom i osloboditi studente plaćanja nefunkcionalnog Studentskog zbora. Sveučiliše umišlja da je visoko rangirano Europsko Sveučilište, a studentima nisu u stanju omogućiti najosnovnije'', poručio je Vračević.

Dodaje, da Sveučilištu ništa nije sveto.

''Vjeruju u svoju nedodirljivost, ne peče ih savjest kada plaše studente disciplinskim postupcima ni kada troše studentski novac za nepotrebne stvari. Iskreno, ne vidim razlog zašto bi ih pekla savjest kada je čitavo Sveučilište pod pokroviteljskom palicom HDZ-a. Žalili smo se na visoke cijene školarine i tražili da iste smanje, nisu nam izašli u susret, štoviše, optužili su nas da su prosvjedi dio političke kampanje. Zapravo, vidjeli smo što se na Sveučilištu događalo za vrijeme izborne kampanje te je nepotrebno komentirati, ali potrebno je Sveučilištu konstantno ponoviti da nismo svi podobni i financijski postojani; neophodno i krajnje je vrijeme da Sveučilište konačno počne raditi u korist svih studenata'', poručio je.

Tri mjeseca poslije prvih održanih studentskih prosijeda situacija se nije promijenila, kaže Vračević ističući da Rektorat i dalje odbija odgovoriti na upite i zahtjeve.

''Online nastava i dalje nije funkcionalna, školarine su previsoke, a studenti u strahu istupiti radi potencijalnih sankcija. Ovo je izuzetno iscrpna bitka, uporno sam se zalagao i zalagat ću se za položaj mladih! Istupio sam imenom i prezimenom protiv trenutnog rukovodstva Sveučilišta jer smatram da ne ide dobrim smjerom'', kaže Vračević.

Neke od najzanimjivijih nabava putem izravih sporazuma, kojih je Sveučilište u 2020. godini potpisalo više od 200 su:

Nabava CM poklon bonova - 2.000,00 KM
Nabava espresso kave - 6.000,00 KM
Nabava kravata i marama - 5.990,40 KM
Nabava šalova - 1.463,00 KM
Nabava bedžova / pinova / znački - 4.200,00 KM
Nabava čokoladica za potrebe FPMOZ-a i Rektorata - 2.440,00 KM
Nabava šalica - 1.585 KM + 750,00 KM
Nabava rukohvata za vino i med s logom SUM-a - 1.496,00 KM
Kutije za liker - 708,40 KM
Okviri za slike - 1.275,41 KM
Nabava umjetničkih djela za darivanje zaposlenika povodom odlaska u mirovinu - 1.000,00 KM
Nabava zastava za potrebe FPMOZ-a - 714,42 KM
Nabava zastava za potrebe Filozofskog fakulteta - 378,00 KM
Maske za lice s otiskom loga SUM-a - 3.075 KM
Nabava osiguranja umjetničkih djela od šteta ili gubitka - 727,50 KM
Hotelske usluge u Neumu - 4.140,00 KM

Prema podacima portala Akta.ba, Sveučilište je samo godinu ranije, odnosno u 2019. godini, ostvarilo prihode od 31.894.056,00 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close