Povodom 45. obljetnice

Svečana sjednica Senata Univerziteta Džemal Bijedić

Prva, konstituirajuća sjednica Skupštine Univerziteta održana je 11. veljače 1977. god.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 02. 2022. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je u Centru za kulturu Mostar, sa početkom u 11:00 sati, održana svečana sjednica Senata Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, povodom obilježavanja 45 godina postojanja i uspješnog rada.

Prva, konstituirajuća sjednica Skupštine Univerziteta održana je 11. veljače 1977. god. i na njoj je donesena Odluka o osnivanju Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru.

14. veljače 1977. godine Svečano proglašenje Univerziteta ''Džemal Bijedić'' obavljeno je u Narodnom pozorištu u Mostaru, te upravo danas, 14.2.2022. (45 godina kasnije) s posebnim emocijama svjedočimo kontinuitetu i stalnom napretku Univerziteta koji ni u najtežim godinama, tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, nije prestajao s radom, kazali su u priopćenju.

''Danas s ponosom sudjelujemo u izgradnji Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru kao moderne, integrirane i reakreditirane visokoobrazovne institucije oslonjene na kvalitetne vlastite akademske kadrove u kreiranju procesa transfera tehnologije i znanja, institucije koja je sposobna odgovoriti na sve zahtjeve koji se postavljaju u obrazovanju kompetentnih akademskih građana spremnih na izazove stalnog napretka nauke i unapređenja gospodarskog i kulturnog razvoja zemlje. Oslanjajući se na kvalitetu, Univerzitet ''Džemal Bijedić'' sigurno ide prema budućnosti'', dodali su.

Svečanosti su prisustvovali, pored dekana i voditelja studija, prorektora i rektora, rektori javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, te brojni gosti.

Prisutnima se obratio rektor Univerziteta, prof. dr. Elvir Zlomušica, koji je prisutnima u ime svih profesore, suradnika, zaposlenika i studenata Univerziteta poželio dobrodošlicu i izrazio zahvalnost na sudjelovanju u Svečanoj akademiji Univerziteta, a povodom obilježavanja 45. godišnjice postojanja i rada ove javne, akreditirane visokoškolske ustanove.

Foto: PR / Svečana sjednica Senata Univerziteta Džemal Bijedić

''Danas Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostaru je stabilan univerzitet, univerzitet s tradicijom, sa infrastrukturom univerzitetskog kampusa, sa značajnom međunarodnom saradnjom. I pored svih izazova postratnog i tranzicijskog društva, dijelim mišljenje da smo značajno zadržali kvalitetu i dignitet univerzitetske diplome i na taj način spriječili diskreditaciju znanosti'', poručio je prof. dr. Elvir Zlomušica.

Na svečanosti je posthumno dodijeljeno priznanje Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine prof. dr. Safetu Krkiću, izuzetnom stručnjaku i univerzitetskom profesoru, prvom dekanu Fakulteta informacijskih tehnologija, koje je supruzi prof. dr. Safeta Krkića uručio prof. dr. Rifat Škrijelj, predsjednik Rektorske konferencije.

Ova svečanost je, posvećena i onima koji su svojim radom i nesebičnim zalaganjem učestvovali u profiliranju i izgradnji ove visokoškolske ustanove. Senat Univerziteta je prepoznao trud i zalaganje pojedinaca i donio odluku o dodjeli priznanja Univerziteta.

Foto: PR / Svečana sjednica Senata Univerziteta Džemal Bijedić

Povelja Univerziteta dodijeljena je prof. dr. Damiru Zaklanu za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta u zemlji i inostranstvu, za istaknut rad i dostignuća u nastavnoj i naučnoj djelatnosti Univerziteta kao i značajan doprinos u razvoju visokog obrazovanja.

Zahvalnica Univerziteta je dodijeljena emeritus prof. dr. Enesu Pelidija, Yasar Ergunu, generalnom veleposlaniku u Generalnom veleposlanstvu Republike Turkiye u Mostaru, Menderes Mehmet Tevfik Turelu, van. prof. dr. Jasminu Azemoviću, mr. sc. Fuadu Dediću (posthumno) i mr. sc. Ćamilu Tabakoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close