Papirologija

Studentski zbor: ''Studirati na Sveučilištu nije jeftina opcija''

Oko tri tisuće studenata već je potpisalo peticiju, a iz Zbora tvrde, da očekuju da će taj broj još rasti
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 06. 2018. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Općepoznata je informacija da studirati na Sveučilištu u Mostaru nije jeftina opcija. Najveći problem predstavlja što osim obveznih stvari, studenti moraju izdvojiti ogromne financijske izdatke za raznu papirologiju, uključujući i potvrde o redovitosti studiranja'', navodi Studentski zbor u priopćenju.

Studentski zbor  Sveučilišta u Mostaru na tematskoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru zatražio je ukidanje plaćanja ovakvih potvrda. Većina ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru prihvatila je ovaj zahtjev, uključujući Farmaceutski fakultet, Građevinski fakultet te Agronomsko-prehrambeno tehnološki fakultet, dok je Fakultet zdravstvenih studija najavio ukidanje od 1. listopada budući da je potvrde u ovoj akademskoj godini spustio na jednu KM Međutim, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te Filozofski fakultet izričito se tome protive.

U priopćenju se dalje navodi da, ''zbog nepoštovanja ovakvih razumnih zahtjeva studenata, ali i nepoštovanja samih zaključaka navedene sjednice Senata, Studentski je zbor ovaj problem odlučio riješiti na malo drugačiji način. U skladu s tim je pokrenuta online peticija na razini Sveučilišta za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitog studenta''. Oko tri tisuće studenata već je potpisalo peticiju, a iz Zbora tvrde, da očekuju da će taj broj još rasti.

Foto: PR / Predstavnici Studentskog zbora

''Svjesni smo da promjene u okolini u kojoj se mlade ljude ne poštuje i iskorištava, mogu donijeti upravo i samo ti isti mladi ljudi. Zato pozivamo sve naše studente, koji to još nisu učinili, da potpišu peticiju koju mogu pronaći na našoj službenoj facebook stranici 'Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru'. Također, u strahu za budućnost samog Sveučilišta u Mostaru, koje postaje preskupo za životni standard naših ljudi, bilo bi dobro da se srežu troškovi koji su nepotrebni'', priopćeno je.

Studentski izbor, kako tvrde, izražavaju žaljenje što dekani pojedinih ustrojbenih jedinica, kao krovnu organizaciju studenata Sveučilišta, ne shvaćaju ozbiljno te ''što smo morali ovako postupiti kako bismo dobili ono što nam je obećano''.

''Ukoliko odgovor na rezultate peticije bude negativan, predstavnici studenata u Senatu gube svoju svrhu i smisao sudjelovanja na sjednicama, stoga ako naši zahtjevi ponovno budu odbijeni, razmislit ćemo o daljnjem sudjelovanju na ovakvim sjednicama'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close