Neki ne žele, drugi nemaju priliku

Studenti rijetko idu na praksu: Radije ću na more

Studenti radije biraju ljetovanje nego ljetne prakse i tu svijest bi trebali mijenjati.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 05. 2018. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti u BiH rijetko se imaju priliku u praksi upoznati sa zanimanjem koje su odabrali. Razloga za to je više. Dio studenata radije bira ljetovanja nego mogućnost usavršavanja i stručne prakse u raznim kompanijama što u BiH, što izvan nje, smatraju predstavnici studentskih organizacija.

S druge strane, tek manji broj tvrtki i organizacija uopće nudi mogućnost ovakve vrste usavršavanja, piše Večernji list.

Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta sarajevskog sveučilišta, kaže da je nedostatak prakse veliki problem s kojim se suočava visoko obrazovanje u BiH te da je to najviše vidljivo nakon završetka studija prilikom zapošljavanja.

''Kada su u pitanju ferijalne prakse, zainteresiranost je mala. Postoji više čimbenika zbog čega mladi ne žele ići na ljetnu praksu, to je odraz općeg stanja među mladima, jer je mala zainteresiranost za prakse u privatnom sektoru i, nažalost, svi bi da ništa ne rade i dobivaju plaću, odnosno da se zaposle u javnom sektoru'', rekao je Serdarević.

Naglasio je kako bi se moglo reći da studenti radije biraju ljetovanje nego ljetne prakse i pozvao studente da mijenjaju svijest i stječu radne navike. ''Razdoblje studiranja treba iskoristiti za stjecanje radnih navika i dalje ih treba razvijati. Treba ljetovati, ali treba i zaraditi za ljetovanje'', kaže Serdarević.

Dodao je kako je vrlo mala zastupljenost praksi u BiH i ona se više nudi u inozemstvu, jer kod nas to nije sustavno razvijeno, te da su to uglavnom pojedinačni slučajevi u određenim gospodarskim društvima. Jedan student iz Banje luke kaže kako ima priliku ići na praksu u jednu tvrtku, ali da to neće prihvatiti jer ne plaćaju ni marku, piše Večernjak.

''Radije ću na more, imam tetku u Crnoj Gori, nego drugom raditi besplatno'', kaže on. 

Kopirati
Drag cursor here to close