Studentski centar Sveučilišta u Mostaru

Studenti u ekološkoj akciji sadnje čempresa i borova u šumi kod Velikih stepenica

U prvoj fazi iz zemlje su strojno izvađeni panjevi starih stabala koji su bili šume sjeverno od Paviljona 1 Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru, odnosno, šume koja se proteže uz poznate mostarske Velike stepenice.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 06. 2024. u 16:54 S.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru počela velika ekološka akcija koja bi svoj epilog trebala dobiti tek za nekoliko godina.

Naime, u prvoj fazi su iz zemlje strojno izvađeni  panjevi starih stabala koji su bili šume sjeverno od Paviljona 1 Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru, odnosno, šume koja se proteže uz poznate mostarske Velike stepenice.

/ Foto: Studentski centar Sveučilišta u Mostaru

Vrijeme je učinilo svoje i šuma je već godinama devastirana. Sada ovaj dio Mostara dobiva novu sliku.

Tri faze akcije

-Sada slijedi sadnja čempresa i borova kako bi ovoj predivnoj šumi vratili stari sjaj. Druga faza je sadnja uz našu ogradu gdje će biti posađen jasmin.

Treća faza je sadnja između dva paviljona našega studentskog centra i sadnja cvijeća ispred Paviljona broj 2.

Ono na što sam posebno ponosna je činjenica da ovu akciju provode djelatnici Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru, te nekih 20-ak studenata koji su se odazvali našem pozivu da se priključe ovome projektu.

Mi nemamo zaposlenog vrtlara ili službu koja se bavi ovim poslom, tako da naši djelatnici i studenti ulažu dodatni napor kako bi ukrasili prostor oko naše institucije, ali i sliku Mostara - istaknula je ravnateljica Glibić u izjavi za medije.

Akciju vodi Bojan Spasojević, uposlenik Gradske uprave Mostara viši stručni suradnik za maslinarstvo i projekte koji se odnose na poljoprivredu.

On je istaknuo kako je ovo samo prvi korak u velikom projektu koji će se u idućim godinama provoditi na ovoj lokaciji.

/ Foto: Studentski centar Sveučilišta u Mostaru

-Prvo smo izvadili panjeve starih stabala koji su tu bili godinama i stvarali velike probleme. Danas smo sadili nova stabla, a u idućim fazama je planirano uklanjanje invazivne vegetacije, te revitalizacija stabala maslina koje postoje u krugu Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru.

Masline smo obrezali, sada slijedi njihova prihrana i zaštita kako bi u konačno ponovo davali očekivani plod. Imamo još puno posla i biti će nam svakako drago vidjeti kako u konačnici ovaj dio Mostara ponovo diše punim plućima - rekao je Spasojević nakon današnjeg početka ove ekološke akcije.

Budućnost kao primjer izvrsnosti

I ovaj današnji događaj je samo još jedan pokazatelj koliko Uprava Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru ulaže napora kako bi ova institucija i u budućnosti bila primjer izvrsnosti.

Nakon završenog posla svi koji su sudjelovali u akciji ostali su na roštilju i prijateljevanju kojeg je Uprava Studentskog centra organizirala, te se na taj način barem djelomično zahvalila svima koji su sudjelovali u ovoj današnjoj akciji.

-Lijepo je vidjeti ovo zajedništvo i želju svih ovih ljudi da uljepšamo sliku naše institucije, ali i našega grada.

Mogu najaviti kako ćemo nastaviti sa sličnim projektima i u budućnosti, a sve kako bi naši studenti, ali i stanovnici Mostara koji žive u blizini Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru uživali u ovoj prirodi i miru - poručila je na kraju izjave za medije ravnateljica Anita Glibić.

Kopirati
Drag cursor here to close