Krizno (ne)komuniciranje

Mostar: Ako rektor SUM-a ne odgovori, studenti će opet na ulice!

Studenti će ponovno na ulice, ako ne dobiju odgovor od rektora
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 10. 2020. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ne dobiju odgovor mostarski studenti će ponovno na ulice, a sudeći prema tome da ni mediji ne dobivaju odgovor iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru, šutnja bi se mogla nastaviti.

Odmah dan nakon studentskih prosvjeda uputili smo upit Rektoratu, tražeći da nam prokomentiraju zahtjeve studenata. Nakon nekoliko telefonskih poziva i obećanja da ćemo dobiti odgovore, odgovore nismo dobili.

No studenti i dalje imaju optimizam.

Marko Vračević, jedan od organizatora studentskih prosvjeda prošli tjedan rekao je kako su optimistični, te očekuju da će dogovoriti sastanak s rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem.

''U što kraćem vremenu očekujemo njihov odgovor, a ako se to ne dogodi opet izlazimo na ulice. Očekujemo da će se rektor Zoran Tomić kroz desetak dana oglasiti'', rekao je Vračević.

Foto: Bljesak.info / U dvorište Rektorata ubačena je lopta uz poruku da se igraju s njom, a ne sa studentima

Ako opet ne dobiju odgovor, neće biti radikalnijih mjera od prosvjeda, jer kaže, da nastoje mirnim i poštenim demokratskim putem doći do onoga što studentima pripada.

Pritisaka oko prošlotjednih prosvjeda, kaže, nije bilo.

''Nije bilo nikakvih pritisaka, svi studenti koji nisu došli dali su nam podršku, a oni koji su došli su ispoštovali što smo tražili. I građani nam daju podršku u Mostaru. Imamo podršku roditelja, koji su bankomati i koji daju novac svojim studentima, tako da nema tko vršiti pritisak'', rekao je Vračević.

Podsjetimo, u srijedu 14. listopada studenti su izašli na ulice tražeći ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i punu transparentnost školarina.

 ''Smanjite školarinu'', ''Uhljebi'', ''Dođoh, vidjeh, uplatih'', ''Znamo šta možemo''… neke su od poruka mostarskih studenata koji su prosvjednom šetnjom blokirali promet na kružnom toku.

Foto: Bljesak.info / E, ne može!

''Ovo nije političko okupljanje niti vezano za kampanju. Politike u ovom prosvjedu nema. Politika postoji samo u Rektoratu i Studentskom zboru'', rekao je Marko Vračević, prošli tjedan, tražeći da se Rektorat počne baviti pitanjima studenata.

''Neki semestri koštaju i preko 1000KM. Tražimo smanjenje školarina za 25 posto'', rekao je prošli tjedan Vračević i dodao kako to neće utjecati na proračun Sveučilišta na čijim su računima višemilijunski iznosi.

Valja podsjetiti i da Studentski zbor nije podržao prosvjede jer, kako su iz Zbora ranije rekli, prosvjedi su politički motivirani te da su oni adresa na kojoj treba rješavati probleme te da ih oni rješavaju. Sveučilište u Mostaru opravdalo je priopćenjem način na koji se izvodi nastava.

Važno je napomenuti i to da se su terase zgrade Rektorata prosvjednike snimale dvije kamere.


Na kojem jeziku se smije prosvjedovati?

Nakon prosvjeda predsjednik 'Hrvatskog studentskog politološkog foruma'  Martin Mikulić na svom Facebook profilu komentirao je 'jezik' kojim su studenti pisali zahtjeve.

- "Zahtjevi studenta" (jednina), "budžet", "porodica", "milion"... Tako to biva kada se "zahtjevi studenta" pišu u središnjici probošnjačke Naše stranke. I onda se samodopadni fejkeri usude reći kako se ne radi o politički orkestriranom prosvjedu - Martin Mikulić

Komentirajući ove izjave, Marko Vračević je rekao da u BiH postoje tri službena jezika, te dva pisma, tu je samo riječ o neinformiranosti o jezicima koji se koriste u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close