Vodič za studente

Što čeka studente u Mostaru: 35 kvadrata za 350 KM i popusti za provode

Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 09. 2017. u 12:45 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sobičak od 350 KM i noćni život s popustima, stvarnost su koja će dočekati nove studente u Mostaru. Naime, smještaj je (i ove godine) skup, a oni koji najvećim dijelom žive od studentskog džepa, pripremaju razne pogodnosti. 

Cijene smještaja

Ipak nećete naići na tolike pogodnosti od stanodavaca, gdje za iznajmljivanje manjeg stana od 35 četvornih metara u središtu grada morate plaćati i po 350 KM. No, u prosjeku cijena stana s više od 50m2 može biti oko 400 – 500 KM bez troškova režija, zbog čega su studenti prinuđeni tražiti cimere kako bi prepolovili troškove stanovanja studentskih dana.


U Studentski dom Sveučilišta ove godine useljava 120 redovitih studenata, dok Studentski dom Univerziteta nudi 60 ležaja uz dodatni Dom "Vakuf Darulilm" koji nudi smještaj za 25 djevojaka. U prosincu bi svoja vrata trebao otvoriti i Dompes koji nudi smještaj za 150 siromašnih studenata.

Što jesti?

Studentska menza nalazi se u Studentskom domu gdje, prema ranijim navodima medija, usluge menze za kvalitetnu i povoljnu hranu uglavnom koriste samo korisnici doma, dok se ostali studenti radije odlučuju za prehranu iz fastfood-ova i pekarnica.


Foto: Bljesak.info

Do sada su studenti imali mogućnosti određenih popusta u nekoliko restorana u Mostaru s kojima je suradnju ostvarivao Studentski zbor Sveučilišta.

U Mostaru ima dosta mjesta za učenje

Grad studentima također nudi i mogućnost učenja u čitaonicama koje imaju knjižnice. Tako biste za usluge Narodne knjižnice HNŽ-a (Trg hrvatskih velikana 4, HKD Kosača) platili 10 KM godišnje, isto kao i za Sveučilišnu knjižnicu (Trg hrvatskih velikana 1, zgrada Rektorata) koja je računalno opremljena. Prilikom upisa na Univerzitet primorani ste platiti 10 KM za knjižnicu (Sjeverni logor, zgrada Rektorata), dok s knjižnicama i raspolaže i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Pravni, te Filozofski fakultet Sveučilišta.

Filozofski fakultet posjeduje čitaonicu opremljenu računalnom mrežom, a u knjižnici postoji i centar za nastavna sredstva Goethe instituta. Narodna biblioteka (Kazazića Sokak b.b.) u svojim prostorijama u Luci posjeduje Turski kutak koji je opremljen od strane turske organizacije TIKA-e, gdje se nalazi određeni fond knjiga na turskom jeziku, a također organiziraju različite radionice namijenjene široj javnosti pa i studentima, a cijena članarine je 15 KM godišnje.


Foto: Bljesak.info

''Kada je riječ o radionicama treba naglasiti da smo do sada bili vrlo aktivni, te smo zajedno sa studentima organizirali posjete knjižnici, razna predavanja o knjižnici, važnosti knjige i knjižnice ali i predavanja zajedno sa njihovim profesorima. Mi smo mnogo zadovoljni dosadašnjim radionicama i svakako da imamo u planu mnogo novih radionica i zanimljivosti. Sve radionice će biti realizirane zajedno sa čitateljima i svim ljubiteljima lijepe riječi i knjige'', rekao je direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda za Bljesak.info.

Studentima na raspolaganju stoje i instituti gdje se mogu obavljati različiti istraživački radovi. Univerzitet u svom sastavu ima Zavod za projektiranje i ispitivanje Materijala i konstrukcija Građevinskog fakulteta, Institut za strojarstvo, te Centar za razvoj karijere. Sveučilište nudi Ekonomski, Pravni, Institut za društvena istraživanja, Institut za građevinarstvo, Institut za hrvatski jezik, književnost i povijest, Institut za istraživanje i razvoj na kršu, Institut za latinitet, Institut za strojarstvo, Institut za turizam i okoliš, te Medijski centar, Centar za politološka istraživanja, Studentske udruge, Savjetovalište za studente, te Ured za podršku studentima s posebnim potrebama.

Sportski sadržaj

Po pitanju slobodnog vremena u velikom broju fitness teretana postoji studentski popust, gdje je cijena članarine manja za pet do deset KM.


Foto: Bljesak.info

Također, sportsku razonodu možete kratiti iznajmljivanjem sportskih terena za mali nogomet, dok za ostale sportske aktivnosti u Mostaru nema mjesta jer još nema ni vidika završetka gradske dvorane.

Noćni život

Ni najmanje važna sastavnica studentskog života je noćni život. Tako studentima svoja vrata otvaraju 22. rujna noćni klub ''Pink Panther'', 20. rujna noćni klub ''Drugi način'', te Club Art, za ljubitelje turbo-folka, dok će Golden pub za ljubitelje ex-yu glazbe biti otvoren sredinom rujna. Inače, radno vrijeme mostarskih klubova je do tri sata ujutro.


Foto: Bljesak.info

Ako ste privrženik kulture, Studentski zbor i ove godine osigurava besplatne ulaznice studentima za sve predstave Hrvatskog narodnog kazališta (Kneza Domagoja bb), dok Mostarsko Pozorište nudi popuste studentima pri kupovini ulaznica.

Prema nekim podacima, u Mostaru studira 30-tak tisuća studenata i oni su dobar izvor prihoda stanodavcima i ugostiteljima. Ali i samim fakultetima. 

Kopirati
Drag cursor here to close