Čeka se Odluka

Što će biti sa subvencioniranjem vrtića u Mostaru?

Odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2023./2024. godinu naći će se na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 02. 2024. u 09:39 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2023./2024. godinu naći će se na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara koja će se održati u utorak 27. veljače.

Ovom Odlukom o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2023/2024. godinu propisuje se subvencioniranje smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara, uvjeti, javni poziv, provedba postupka ostvarivanja prava na subvencioniranje i druga pitanja u vezi subvencioniranja smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području grada Mostara.

Pod subvencioniranjem smještaja djece se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava privatnim predškolskim ustanovama, dok se pod pojmom privatna predškolska ustanova podrazumijeva dječji vrtić sa svim oblicima svojine, osim vrtića kojima je Grad Mostar osnivač.

Cijene

Sredstva za subvencioniranje smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara planirana su u Proračunu za 2024. godinu.

‘’Ekonomska cijena smještaja djeteta za cjelodnevni vrtićki program iznosi 410,00 KM, a ekonomska cijena smještaja djeteta za cjelodnevni jaslički program iznosi 430,00 KM. Cijena participacije roditelja-korisnika usluga u privatnom vrtiću iznosi 200,00 KM za cjelodnevni vrtićki program, odnosno 220,00 KM za cjelodnevni jaslički program. Iznos subvencije u privatnoj predškolskoj ustanovi po djetetu mjesečno, utvrđuje se u iznosu od 210,00 KM za cjelodnevni vrtićki i 210,00 KM za cjelodnevni jaslički program’’, navedeno je u odluci koja će se naći pred gradskim vijećnicima.

Isplata subvencije za smještaj djece u predškolskim ustanovama na području Grada Mostara vršiti će se u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Ova Odluka, kako je navedeno, donosi se radi financijske pomoći mladim roditeljima čija su djeca korisnici usluga privatnih predškolskih ustanova sa područja grada Mostara s ciljem izjednačavanja uvjeta boravka djece u predškolskim ustanovama kojima je Grad Mostar osnivač i privatnim predškolskim ustanovama. Ona predstavlja stimulirajuću mjeru za povećanje nataliteta i poticaj mladim ljudima sa područja grada Mostara da ostanu živjeti u svome Gradu.

Peticija za svako dijete

Podsjećamo, ranije je Udruženje predškolskih ustanova Hercegovačko – neretvanske županije pokrenulo peticiju kojom žele jednako dostupne, sigurne i kvalitetne vrtiće za svako dijete. Peticijom koja se potpisivala zahtjevali su jednake uvjete za sve one koji su uključeni u predškolski odgojno-obrazovni proces djeca, uposlenike vrtića i roditelje.

Ova inicijativa je velik korak, barem kada je riječ o brizi nadležnih za najmlađe, nakon godina nebrige.

''Sada nekim spletom sretnih okolnosti roditelji imaju sreće jer je izborna godina, pa su vladajući odlučili poduzeti neke mjere glede toga, a trebali su ih uraditi prije 15-20 godina'', rekao je ranije za Bljesak.info Silvio Bubalo ispred Hrvatske republikanske stranke koji je ovu temu pokrenuo još prije dvije godine u vijećnici.

Jednostavno, kako je naveo, činjenica je da su nam vrtići potkapacitirani i da roditelji moraju djecu upisati u privatne vrtiće, po duplo većim cijenama.

''U ovoj odluci treba ispraviti da se ne subvencionira vrtić nego roditelj, da roditelj jednostavno bira u koji će vrtić odvesti dijete. Nadam se da će prestati gužve i redovi ispred gradskih vrtića i da će roditelji po svojoj svijesti odabrati gdje će dijete ići i što je najbolje za dijete'', smatra Bubalo. Kaže kako se nada da će sada i privatni vrtići morati poštovati norme, te se nada, odnosno očekuje, da će i u poreznoj dobiti više prijavljenih zaposlenih osoba.

Istaknuo je i kako bi se Županija, ne trebala već morala jer joj je to obveza uključiti u sufinanciranje.

Kopirati
Drag cursor here to close