U odnosu na BiH

Soldo: Studiranje u inozemstvu nije svedeno samo predavanja i ispite

Sveučilište i različita studentska tijela čine, kaže, sve da budete aktivni i uključeni
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 01. 2020. u 15:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajka Andrea Soldo (1984.) ovogodišnja je dobitnica stipendije u okviru Chevening programa, koji se u BiH implementira od 1996. godine. Na University of Glasgow u Škotskoj pohađa jednogodišnji master program pod nazivom Education, Public Policy and Equity.

''Program je kreiran tek prije pet godina jer je uočena potreba da se tema obrazovanja počne izučavati u odnosu na to kako se javne politike kreiraju, kako promjene u javnim politikama utječu na školstvo te je li i kako obrazovanje tretira brojna pitanja jednakosti i nejednakosti s kojima se danas suočavamo'', ističe Soldo.

Misli da upravo to ilustrira ključnu razliku između visokog obrazovanja u Škotskoj i BiH.

''Visokoškolske institucije ovdje imaju mogućnost da brže uvode promjene, kreiraju i nude programe koji su relevantni i tretiraju trenutna goruća pitanja i pojave. Naša sveučilišta su, nažalost, i dalje tromi, prilično institucionalizirani i zatvoreni što, uz gotovo nikakva ulaganja, dovodi do toga da kaskamo u istraživanjima, inovacijama i razvoju. Samo studiranje ovdje nije svedeno na predavanja i ispite'', kazala je.

Sveučilište i različita studentska tijela čine, kaže, sve da budete aktivni i uključeni. Osim propisanih sadržaja, na programima se uči i o tome šta znači biti student i građanin i kakve sve mogućnosti, ali i dužnosti imaju u oblikovanju zajednica u kojima žive.

Soldo ističe da je popis izvannastavnih aktivnosti i klubova duga. Za svakoga postoji ponešto, od sekcije za pletenje do planinarenja, humanitarnih i aktivističkih akcija, marksističkih skupova do različitih sportova, plesa i fotografije.

''Studenti dolaze iz čitavog svijeta tako da imate priliku uživati u raznovrsnoj hrani, glazbi... Jako je dinamično biti student, biti student u Glasgowu je zaista sjajno'', kazala je.

Foto: Privatna arhiva / Andrea u Škotskoj

Soldo kaže da njeni planovi definitivno uključuju daljnje bavljenje istraživanjima u oblasti obrazovanja i društvenih znanosti jer "i dalje vjerujem, neki će možda reći naivno, da je obrazovanje i znanje ključno za bilo kakve promjene i razvoj".

''Bosna i Hercegovina još luta, u postavljanju jasne vizije društva koje možemo i želimo biti. Obrazovanje i obrazovni sustav je jedan od nosećih stubova društva. Mislim da svi mi, kao profesionalci i kao građani, moramo preuzeti odgovornost za to kakva će ta vizija biti, kakvu budućnost ćemo živjeti'', smatra.

Postati dijelom Chevening zajednice za Soldo je priznanje i čast, ali i odgovornost.

''Ove godine ta zajednica broji 1.750 ljudi iz 141 države. Sjajno je biti jedna od onih koji su uvrstili Bosnu i Hercegovinu na tu listu. Biti Chevener znači da je neko prepoznao vaš potencijal, dosadašnji rad, da vjeruje da posjedujete nešto (bilo da je riječ o znanju, vještinama, volji ili idejama) što može doprinijeti da ovaj svijet bude bolji. To naravno sa sobom nosi i breme odgovornosti, ali i priliku da vidite od kakvih materijala ste satkani i kako se nosite sa izazovima'', kazala je.

Dodaje da je rijetkost prilika vratiti se (nakon deset godina radnog iskustva) formalnom obrazovanju, na program na kojem se izučavaju teme kojima se godinama bavite.

''Zahvalna sam za tu priliku, ne sumnjam da ću zbog tog iskustva postati bolja i osoba i istraživačica'', naglasila je.

Njena svakodnevnica vjerojatno se, kako kaže, ne čini naročito uzbudljivom, ali beskrajno uživa u tome. Odlazi na predavanja, potom u sveučilišnu knjižnicu, pauzu koristi u nekom od kafea u West Endu, a navečer s prijateljima odlazi u neki od brojnih glazgovskih pubova.

''Budući da dosad nisam imala priliku boraviti duže u Velikoj Britaniji, u Škotskoj nikad prije nisam bila, imam prilično ambiciozan plan da iskusim i vidim što više. Slobodne dane i vikende koristim za šetnje po Glasgowu ili za kratke izlete po Škotskoj. Glasgow je zanimljiv, društveni i kulturni život je bogat, nikad nije dosadno. Što se ostatka Škotske tiče, dosad sam uspjela vidjeti samo djelić, želim vidjeti što više'', kazala je.

Po završetku Druge gimnazije Andrea Soldo upisala je Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Paralelno je učila o pozorištu i lutkarstvu, u okviru Studija lutkarstva Sarajevo što joj je omogućilo da radi sa inspirativnim umjetnicima i pozorišnim radnicima, da putuje te otkrije važnost i potencijal koji kultura, umjetnost i obrazovanje imaju za oporavak, izgradnju i oblikovanje društva. Istovremeno otkriva i izazove i prepreke koji stoje na putu ostvarivanja tih potencijala. Na četvrtoj godini studija psihologije pridružila se timu istraživača, u organizaciji proMENTE socijalna istraživanja, gdje otkriva svijet društvenih istraživanja. To je utjecalo na to da pozorište zamijeni istraživanjima.

Kako se navodi u informaciji dostavljenoj Feni iz agencije BHDINFODESK iz Birminghama, u Chevening programu dosad je sudjelovalo više od 200 mladih iz BiH. Ove godine 13 stipendista iz Bosne i Hercegovine dobili su mogućnost da provedu godinu master studija na bilo kojem univerzitetu u Velikoj Britaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close