Protuzakonito imenovanje

Kome studiramo: Studenti traže povlačenje imenovanja Mlinarević

Zašto uopće plaćamo skupocjene studije i mukotrpno polažemo ispite kako bi stekli potrebne kvalifikacije i znanja, ako je očito da sama država, čak i u vlastite diplomatske službe, šalje nekvalificirane kadrove?! - pitaju se studenti.
Vijesti / Flash | 21. 11. 2019. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Kome učiš jadan ne bio ...

Povodom objave teksta o diplomi Martine Milinarević, koja još nije odstavljena na uvid - a neophodna je za obavljanje funkcije veleposlanice BiH u Češkoj - priopćenjem za javnost oglasili su se studenti politoloških organizacija iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke.

''Duboko svjesni da nijedno društvo nema budućnosti bez vladavine prava te vrednovanja izvrsnosti i znanja, nećemo dopustiti ignoriranje eklatantnog primjera urušavanja pravne države, jednakosti svih građana pred zakonom, što dugoročno može imati dalekosežne posljedice po demokratski poredak u Bosni i Hercegovini'' - navode studenti na samom početku svog priopćenja.

''Imenovanje veleposlanice Mlinarević unatoč činjenici da dotična nije ispunila zakonski propisane uvjete, odnosno ne posjeduje sveučilišnu diplomu, nedvosmisleno predstavlja snažan udar na demokratske i pravne temelje BiH.
U trenutku kada visokoobrazovani kadrovi naše zemlje zbog nemogućnosti zaposlenja napuštaju zemlju odnoseći mukotrpno stečeno znanje, na veleposlanička mjesta se imenuju nekvalificirani kandidati, protivno pravnim propisima ove države'' , stoji dalje u priopćenju, te dodaju:

''Sporno imenovanje smatramo utoliko skandaloznijim s obzirom na činjenicu da je njime Predsjedništvo BiH prekršilo vlastitu Odluku o postupku imenovanja veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koju je upravo samo usvojilo 22. travnja 2013. godine'', navode studenti iz tri politološke organizacije.

Svi studenti u BiH, bez iznimke, imaju puno pravo postaviti pitanje cjelokupnoj bh. javnosti, zašto uopće plaćaju skupocjene studije i mukotrpno polažu ispite kako bi stekli potrebne kvalifikacije i znanja, ako je očito da sama država, čak i u vlastite diplomatske službe, šalje nekvalificirane kadrove?!

''Ova zemlja može imati bolju budućnost isključivo kroz vrednovanje izvrsnosti te poštivanje temeljnih demokratskih vrijednosti, a vladavina prava to zasigurno jest. Tražimo da institucije BiH krenu raditi svoj posao, zaustave protuzakonito imenovanje, kompromitaciju naše zemlje i promoviranje nejednakosti bh. građana pred zakonom'', stoji na kraju priopćenja. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close