Brkanje nadležnosti

Opet preko leđa djece: Prosvjetna inspekcija ne može provjeravati epidemiološke mjere

Dok se mjere krše na svakom koraku, roditelji traže iole normalno obrazovanje za svoju djecu, Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a najavilo je kako će se provjeravati epidemiološke mjere u školama
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 04. 2021. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjetna inspekcija Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, provjeravat će poštivanje epidemioloških mjera u školama županije, poručio je ministar obrazovanja u HNŽ-u Rašid Hadžović.

Naime, u dopisu koji je poslao osnovnim i srednjim školama u HNŽ-u, Hadžović je obavijestio ravnateljstva da će na osnovu zaključaka Vlade HNŽ-a i Vlade FBIH, do stavljanja mjera van snage, provjeravati provođenje epidemioloških mjera.

Udruga roditelja naša djeca na svom Facebook profilu zapitala je hoće li inspektori upadati na sate i dodatno stresirati učenike i nastavnike, te su zapitali što je sljedeće?

No dovodi se u pitanje legalnost ove odluke, jer jedino sanitarna inspekcija može provjeravati provođenje mjera, dok prosvjetna inspekcija treba provjeravati kvalitetu provođenja nastavnog procesa, koja i nije na zavidnim granama, što je ova pandemija i pokazala.

Inače, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najveće strogoća se treneria na djeci, gdje se mjere provode kako je i propisano od samog početka.

Djeca od samog početka u školu dolaze s maskama, a između klupa imaju dva metra razmaka, a sve nove mjere koje se uvode nažalost idu na njihovu štetu, kvaliteta obrazovnog procesa i znanja, još više opada.

Podsjećamo kako u ovoj županiji sve više osnovaca ide na instrukcije, zbog čega su mnogi roditelji ogorčeni te se s pravom pitaju što im djeca rade u školama. Tada je predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš rekao kako su u pandemiji koronavirusa na površinu isplivali svi nedostatci obrazovnog sustava.

Video: Osnovci sve više idu na instrukcije

Inače, roditelji su se već ranije probunili protiv epidemioloških mjera u školama i razdvajanja djece po grupama.

''Za to vrijeme su tržni centri puni. Visoka gospoda uživa u proslavama po restoranima, svadbeni saloni rade, tržni centri su puni i reklamiraju akcije a naša djeca moraju patiti kako bi netko mislio da stožer nešto radi'', komentirali su.

Inače, Skupština HNŽ-a je tek na zadnjoj sjednici zatražila da se kazne za neprovođenje mjera usklade sa Zakonom, što znači da su po svemu sudeći, do sada bile nezakonite.

Tako je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije, pod točkom 4. zadužila Vladu da pokrene izmjene i dopune važećih zakona u cilju definiraja sankcija za kršenje propisanih epidemioloških mjera.

U točki 7, Skupština posebno inzistira da se u obrazovnim ustanovama u HNŽ preduzmu sve potrebne epidemiološke mjere kako bi se bez rizika za zdravlje učenika, studenata i nastavnog osoblja završila školska i akademska godina, uz što manje „online“ nastave.

A po onome što djeca roditeljima prenose iz škola, u školama se mjere poštuju, djeca nemaju dodatne aktivnosti i uskraćeno im je normalno obrazovanje, dok sportski klubovi, igraonice, rođendaonice, kafići, restorani, trgovine, tržni centri i ostali objeti rade većinom bez poštivanja propisanih mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close