Samo pet prvašića

Školske klupe gotovo prazne: Nekada 800 učenika, danas 68

"Osim škole u Bosanskom Grahovu, u selu Crni Lug bila je područna škola koja je imala oko 300 učenika i koja je, nažalost, godinama zatvorena", navela je Novak.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 12. 2022. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Osnovnoj školi u Bosanskom Grahovu, koju je prije rata pohađalo oko 800 učenika, sada ide 68 učenika među kojima je samo pet prvašića, rekla direktor ove škole Obrenka Novak.

"Osim škole u Bosanskom Grahovu, u selu Crni Lug bila je područna škola koja je imala oko 300 učenika i koja je, nažalost, godinama zatvorena", navela je Novak za Srnu.

Ističe da je mali broj učenika u Bosanskom Grahovu najveći problem, dodajući da škola ima sve uvjete za realizaciju nastave.

"Iz sela Peći imamo samo jednog učenika, u Tiškovcu također jednog dječaka, a samo jednog osnovca imamo i u selu Tičevo. To su naši mali-veliki ljudi koji svakodnevno putuju kilometrima do škole", objašnjava Novakova.

Prema njezinim riječima, u Bosanskom Grahovu svake godine je sve manje djece, a jedan od uzroka tog problema je nedostatak radnih mjesta u ovoj općini koji mlade primorava da odlaze s vjekovnih ognjišta.

Kopirati
Drag cursor here to close