Radionica

'Sigurna škola' prvi korak k rješenju problematičnog ponašanja kod djece

"Registriranjem društveno neprihvatljivog ponašanja kod djeteta nastavnicima se u obvezu stavlja da iskoriste sve postojeće kapacitete te da se kroz disperziju odgovornosti pomogne djetetu'', kazao je Muratbegović
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 06. 2019. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na radionici pod nazivom 'Sigurna škola' prezentirana je platforma na temelju koje se, koristeći postojeće ljudske resurse kao i propise koji su na snazi, nastoji na vrijeme pomoći djeci, posebno onoj kod kojih je uočeno neko problematično ponašanje.

"Sigurna škola je model u kojem se na adekvatan način pruža pomoć djetetu. U ovom modelu sudjeluju svi, od nastavnika, stručnih službi škole, menadžmenta škole, ali i samih roditelja. Ne radi se tu samo o djetetu koje je agresivno ili se ponaša na društveno neprihvatljiv način, nego obraćamo pažnju i na djecu koja su potencijalne žrtve nečega te im kroz suradnju i propise na adekvatan način nastojimo pomoći", objasnio je Elmedin Muratbegović, s Univerziteta u Sarajevu katedra za kriminologiju.

Foto: Bljesak.info / Radionica

Kako je istaknuo ovaj model pomoći 'Sigurna škola', ne temelji se na disciplinskom postupku nego na temelju djeteta koje traži pomoć. Napominje da se u vrlo kratkom roku koristeći modele odgovornosti mogu dati rezultati.

"Registriranjem društveno neprihvatljivog ponašanja kod djeteta nastavnicima se u obvezu stavlja da iskoriste sve postojeće kapacitete te da se kroz disperziju odgovornosti pomogne djetetu", kazao je Muratbegović ističući kako bi se provodeći zakone koje već imamo, poput zabrane točenje alkohola maloljetnicima, zabrana ulaženja maloljetnicima u kladionice, zabrana govora mržnje i slično, uvelike olakšao posao.

Foto: Bljesak.info / Radionica

Ravnateljica IV osnovne škole u Mostaru Seada Kuštrić nada se da će se primjenom ovog modela napraviti prvi korak k rješenju problema koji zahtjeva stručnjake i strpljenje.

"Svakodnevno identificiramo probleme koje imamo s problematičnom djecom, ali zarobljenici smo sustava koji ne funkcionira i sve se svodi na jednu instituciju koja ne vodi k rješenju", kazala je Kuštrić napominjući da se nada uspjehu ove metode koja je veliki uspjeh postigla u RS-u i jednim dijelom u Federaciji BiH.

Radionica pod nazivom 'Sigurna škola' okupila je veliki broj ravnatelja i nastavnika svih škola na području Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close