Mogućnost boljeg studiranja

Ivana, Andrea i Selma: Iz Mostara na studiranje u inozemstvo

Međunarodna diplomea (IB) velika je prednost onih koji se školuju na UWC-u jer ona otvara mogućnost besplatnog studiranja u inozemstvu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2020. u 14:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prije UWC-a pohađala sam Gimnaziju u Mostaru, tako da prelaskom na Koledž nisam promijenila zgradu, ali sam definitivno promijenila svoj unutarnji svijet'', govori za Bljesak.info Selma Rahimić bivša polaznica United World Collega u Mostaru, a danas studentica Lewis & Clark College u Portlandu u SAD-u.

Foto:Facebook / Selma Rahimić 

Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostar je došao 2006. Iako je u početku zamišljen kao kratkoročan projekt, četrnaest godina kasnije i dalje je tu, a u međuvremenu kroz njega je prošlo više od tisuću srednjoškolaca sa svih strana svijeta. Svake godine upisuje se stotinu učenika, od kojih otprilike petina dolazi iz BiH, a ostali sa svih strana svijeta.

Stjecanje međunarodne diplome (IB) velika je prednost onih koji se školuju na UWC-u jer ona otvara mogućnost besplatnog studiranja u inozemstvu koje su iskoristile i naše sugovornice te bolje obrazovanje potražile preko Oceana.

''Potpuno sam sigurna da bez UWC-a ne bih mogla otići studirati na jedan od akademski vrlo jakih fakulteta kao što je Lewis & Clark, te dobiti punu stipendiju za studiranje. To je jako teško ostvariti bez diplome IB'' govori Selma.

Želja za okruženjem mladim perspektivnim ljudima koji se ne boje suprotstaviti sustavu, koji obaraju stereotipe i bore protiv nepravde i diskriminacije bila je razlog Andrei Previšić, tada polaznici Gimnazije u Čapljini, za odlazak na UWC.

Foto:Facebook / Andrea Previšić

''Tijekom mog školovanja, prije UWC-a, učena sam da je sustav uvijek u pravu, čak i kada nije, a da svoje mišljenje zadržim za sebe. Na UWC-u naučila sam da, ako sustav nije u pravu, da se protiv istog sustava trebamo boriti'', govori Andrea, studentica Psihologije, Neuroznanosti i Međunarodnih odnosa na koledžu Lewis and Clark College, u Portlandu.

Entuzijazam za znanjem naše sugovornice stekle su na Koledžu jer, ističu, za razliku od našeg srednjoškolskog obrazovanja učenici tu uče formirati svoje mišljenje - počevši od najmanjih problema svakodnevnice do velikih znanstvenih pitanja. Iako su dotadašnjih 16 predmeta, koliko su izučavali u Gimnaziji, zamijenili za samo šest na UWC-u, ipak su stekli određenu širinu potrebnog općeg znanja, a dovoljan spektar znanja za neku vrstu specijalizacije.

Foto:Facebook / Fotografije studentskog života u Americi

Teorijsko znanje, objašnjavaju, ne ostaje na pukom učenju definicija napamet, već se primjenjuje na primjere u svijetu; u društvu, znanosti, politici i slično. Ono naučeno primjenjuje se kroz istraživanja i eksperimente koji se odrađuju iz svakog predmeta.

''Plan po kojem rade naše srednje škole je zastario i sve se svodi na memorizaciji činjenica koje su nerijetko nepotrebne u današnjem modernom svijetu gdje su nam informacije dostupne samo jednim klikom. Nastava na UWC-u je puno više fokusirana na praktičnu primjenu znanja'', objašnjavaju.

Foto:Facebook / Fotografije studentskog života u Americi

''Kroz gotovo cijelo svoje školovanje učim biologiju i razne pojmove koji mi nisu imali smisla, niti su mi išta značili dok nisam prvi put počela sama primjenjivati te pojmove u mojim osobnim istraživanjima, radovima u laboratoriju i slično'', objašnjava Andrea razliku koju je uočila tijekom obrazovanja na UWC-u.

Andrea je ideju za studiranje Psihologije, Neuroznanosti i Međunarodnih odnosa na koledžu Lewis and Clark College, u Portlandu dobila na osnovu svojih afiniteta prema psihologiji, biheviorizmu, profiliranju i kriminalistici. Pri odlučivanju gdje će studirati, govori, veliku su ulogu igrali kvaliteta programa koje je htjela studirati, te naravno mogućnost dobivanja stipendije.

Foto:Facebook / Fotografije studentskog života u Americi

Školovanje na UWC-u otvorilo je vrata novim prilikama i Ivani Filipović sa Sveučilišta u Richmondu, u Virginiji u SAD-u. Tijekom pohađanja Srednje škole Prozor u Prozor-Rami odlazak na UWC i IB diploma natjerali su je da razmišljaju o većim mogućnostima i projektima.

Foto:Facebook / Ivana Filipović

''Nakon završetka UWC-a provela sam godinu dana u Ekvadoru kao dio programa Global Citizen Year. Tamo sam sam učila o ekvadorskoj kulturi kroz predavanje engleskog u osnovnoj školi, učenje španjolskog jezika i suživot s Ekvadorcima, na zapadu koncept poznatiji kao „gap year“. Odlučila sam se za ovaj program jer sam htjela zrelija nastaviti svoj formalni studij'', govori Ivana.

Razlog što se Ivana odlučila za studij u SAD-u je činjenica da na velikom broju institucija, uključujući i ovo sveučilište, učenici ne moraju odmah pri upisu izabrati smjer koji žele studirati. Umjesto toga, kroz program „liberal arts“ učenici dobiju priliku da istražuju više polja svojih interesa prije nego što odluče kojim predmetom se žele baviti.

Selma, Andrea i Ivana samo su jedne od 500 bh. učenika koji su od 2006. godine prošli kroz Koledž u Mostaru te otišli na neko od svjetskih sveučilišta. Vjeruju da bi ih upornost, trud i rad doveli daleko, ali priliku da ostvare sve ovo što su do sada, objašnjavaju za Bljesak.info teško da bi dobile da su kojim slučajem ostale u nekoj od srednjih škola u BiH. UWC i IB diploma, ne samo da su im ponudile veće mogućnosti, nego su ih natjerali da razmišljaju o većim prilikama i projektima.

Kopirati
Drag cursor here to close