Billie Jean i Bobby Riggs

Jedan od najpoznatijih mečeva u povijesti tenisa - bitka spolova

Bila je to bitka spolova, jer je smisao meča bilo provjeriti igraju li bolje tenis žene ili muškarci.
Sport / Flash | 20. 09. 2021. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolja tenisačica svijeta suočila se s nekadašnjim muškim brojem 1 u tenisu. Oko meča je organiziran pravi medijski spektakl.  

Jedan od najpoznatijih mečeva u povijesti tenisa održan je 20. rujna 1973. godine. Bila je to bitka spolova, jer je smisao meča bilo provjeriti igraju li bolje tenis žene ili muškarci. Ženski spol je zastupala slavna Billie Jean King, jedna od najuspješnijih tenisačica svih vremena (ukupno je osvojila 39 naslova na Grand Slam turnirima). Muški spol predstavljao je Amerikanac Bobby Riggs, svojedobno broj 1 u muškom tenisu.

Billie Jean je tada imala 29 godina i bila je na vrhuncu karijere, dok je Bobby Riggs već imao 55 godina i davno je prestao osvajati naslove. Upravo je on izazvao Billie Jean kao najbolju tenisačicu svijeta da se okuša s njim kao muškarcem. Mislio je kako će mu to obnoviti slavu i donijeti veliku popularnost, naročito ako je uspije pobijediti.

Video: 20th September 1973: Billie Jean King defeats Bobby Riggs in the 

Oko meča je organiziran pravi medijski spektakl. Zakupljena je ogromna dvorana Astrodome u Houstonu, s više od 30.000 mjesta. Zapravo, meču je prisustvovalo 30.472 gledatelja i po tome je do danas ostao najposjećenijim teniskim mečom u povijesti SAD-a.

 U dvoranu je Billie Jean ušla u velikom stilu, poput Kleopatre, a nosila su je na nosiljci 4 muškarca odjevena kao antički robovi. Riggs je zatim uveden u rikši koju su vukle izazovno odjevene manekenke. Televizijski prijenos pratilo je oko 90 milijuna gledatelja u cijelom svijetu.

Riggsu se izjalovila nada u pobjedu. Billie Jean King svladala ga je osvojivši sva tri seta i to rezultatom 6–4, 6–3, 6–3. Odnijela je nagradu od 100.000 dolara namijenjenu pobjedniku meča.

Postoji krivo mišljenje da su pravila bila određena tako da idu u korist njoj. To nije istina, jer su pravila bila ista za oboje i odgovarala su standardnim teniskim pravilima.

Kopirati
Drag cursor here to close