Od iduće školske godine

Roditelji vraćaju djecu u školu u Vojno, formirat će se nastava za svih 9 razreda

Roditelji su na sastanku s ravnateljicom OŠ Ivan Gundulić Mostar Nikolinom Stojić i predstavnicima Područne škole u Vojnom pozdravili ideju da djeca svih devet godina osnovne škole napokon završe u svome mjestu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 03. 2024. u 20:47 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja nove zgrade područnog odjela OŠ Ivan Gundulić u Vojnu privodi se kraju, a novu školsku 2024./25. godinu u novom objektu napokon će započeti kao devetogodišnja škola. Time bi se nakon više od 20 godina riješila agonija 'vozarenja' djece u matičnu školu u mostarsko naselje Rudnik.

Naime, na sastanku s ravnateljicom OŠ Ivan Gundulić Mostar Nikolinom Stojić i predstavnicima Područne škole u naselju Vojno roditelji djece viših razreda iz naselja Vojno i okolice, velikom većinom izjasnili su se za uvođenje predmetne nastave iduće školske godine u ovoj školi.

Foto: Bljesak.info / Sastanak roditelja u staroj školi u Vojnom

Godine čekanja

Roditelji su pozdravili ideju da djeca svih devet godina osnovne škole napokon završe u svome mjestu, kazali su da je žalosno što se čekalo toliko godina da bi se ovo realiziralo.

Naime, do sada je u ovoj školi, koja je bila smještena u nekadašnjem Caritasovom objektu, nastava bila organizirana samo za prvih pet razreda osnovne škole, predmetnu nastavu od 6. do 9. razreda učenici su nastavljali u matičnoj školi na Rudniku u Mostaru.

Ovu školu trenutno pohađa 52 djece u razrednoj nastavi, i 49-tero djece predmetne nastave u matičnoj školi u gradu. Od iduće školske godine 101 učenik bi trebao sjesti u klupe novoizgrađene škole u mostarskom prigradskom naselju Vojno. U pripremi je i natječaj za opremanje škole.

Foto: Bljesak.info / Ravnateljica Nikolina Stojić i predstavnici Podružne škole u Vojnom 

Nakon završenog glasanja ravnateljica Stojić kazala je kako se za uvođenje predmetne nastave od iduće školske godine izjasnilo više od 90 posto prisutnih roditelja čija djeca trenutno pohađaju školu na Rudniku. Što je, kako je istaknula, i više nego dovoljno za formiranje svih razreda.

Idući korak ministarstvo

Idući korak bit će podnošenje zahtjeva za uvođenje predmetne nastave Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Hercegovačko neretvanskoj županiji. Namjera je u budućnosti da se škola u Vojnom osamostali i odvoji od svoje matične.

Izgradnjom nove zgrade škole nije riješeno samo pitanje uvođenja predmetne nastave nego i pitanje uvođenja produženog boravka, koje do sada nije bilo organizirano u ovoj školi, a bilo je neophodno brojnim roditeljima. U planu je da se produženi boravak organizira u već postojećem objektu u kojem trenutno djeluje ova škola.

Foto: Bljesak.info / Roditelji su pozdravili ideju za devetogodišnju školu

Iako je na sastanku prisustvovao veliki broj roditelja djece koja pohađaju predmetnu nastavu u matičnoj školi u Mostaru, organizatori sastanka pozvali su i ostale roditelje čija djeca pohađaju neku drugu školu u gradu Mostaru da se izjasne jesu li zainteresirani da se i njihova djeca iduće školske godine vrate u školu u Vojnom.

600 metara četvornih

Izgradnja Područne škole Vojno koja pripada Osnovnoj školi Ivana Gundulića u naselju Rudni započela je u jesen 2022. godine. Vrijednost izgradnje novog objekta iznosi oko milijun KM, a prostire se na ukupno 600 metara četvornih.

Foto: Bljesak.info / Idejni projekt zgrade nove škole

Projektom je predviđena škola koja ima podrum, prizemlje i kat. U školi će biti pet učionica od 39 četvornih metara. U prizemlju će biti tri učionice, zbornica i sanitarni čvor, posebno za nastavnike, posebno za učenike. Na katu su predviđene dvije učionice i višenamjenska dvorana od 150 četvornih metara.

Kopirati
Drag cursor here to close