Turističko-ugostiteljska

Pekar, mesar i nutricionist: Nova zanimanja mostarske škole

Ravnatelj škole Perkan Pervan za školski list 'Nasmijani Stuško' rekao je kako škola djeluje prema potrebama gospodarstvenika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 05. 2018. u 16:22 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednja turističko - ugostiteljska škola Mostar uvodi tri nova zanimanja, pa se tako osim dosadašnjih zanimanja kuhara, konobara, hotelijerima i zanimanja pomoćnih poslova, učenicima nuditi i zanimanja pekara, mesara i nutricioniste.

Potrebe tržišta

Ravnatelj škole Perkan Pervan za školski list 'Nasmijani Stuško' rekao je kako škola djeluje prema potrebama gospodarstvenika.

''Radi se o zanimanjima koja se po prvi put pojavljuju u našoj županiji i šire, a mi smo se odlučili da temeljem zahtjeva gospodarstvenika izvedemo barem nekoliko generacija tih učenika'', rekao je ravnatelj.

Zahvaljujući županijskom Ministarstvu gospodarstva, Veleposlanstvu Švicarske i Gradu Mostaru, adaptirane su školske prostorije te prilagođene novim zanimanjima.

Manji broj učenika

Pervan ističe da je problem s kojim se susreće škola smanjenje broja učenika, ali i limitiranost prema upisnim kotama, gdje je ovu školu prošle godine moglo upisati maksimalno 35 učenika.

''S ovim novim projektom Škola planira upisati sedam odjela za sedam zanimanja kako bismo vratili brojno stanje u standardne okvire, a time osigurali i potrebne norme za nastavni kadar'', kazao je Pervan za školski list.

Mogućnost sufinanciranja

Kako ravnatelj tvrdi učenici nakon završetka ove škole prepoznatljivi su na tržištu rada kako na području županije, Republike Hrvatske tako i širom svijeta. Škola će nastojati osigurati i subvencioniranje učenika iako ističu da se učenici i prije završetka školovanja dobivaju brojne ponude za posao.

''Škola će nastojati osigurati i određene benefite za buduće upisnike u dogovoru sa zainteresiranim poduzetnicima kako bi se i na taj način olakšalo učenicima i roditeljima srednjoškolsko obrazovanje'', rekao je Pervan.

Kopirati
Drag cursor here to close