Nanesen učionica

Otvoreno novo mjesto susreta i dijaloga u Mostaru

''Danas otvaramo osmu učionicu ovakve vrste s našim partnerom - Nansen dijalog centrom (NDC) koji je uspješno realizirao i prethodne projekte u svim školama gdje se kao problem predstavljaju dvije škole pod jednim krovom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 05. 2021. u 15:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva tajnica Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH Siri Andersen i ministar obrazovanja znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović otvorili su u srijedu Nansen učionicu u Srednjoj prometnoj školi/Srednjoj mašinsko-saobraćajnoj školi Mostar.

''Danas otvaramo osmu učionicu ovakve vrste s našim partnerom - Nansen dijalog centrom (NDC) koji je uspješno realizirao i prethodne projekte u svim školama gdje se kao problem predstavljaju dvije škole pod jednim krovom. I ova učionica će sutra biti mjesto gdje će se naša djeca - učenici družiti i gdje će dalje raditi na produbljivanju mira i zajedničke budućnosti'' - poručio je Hadžović.

Dodao je kako je ovo nastavak dobre suradnje te da su ovakve učionice otvorene i u Stocu, Prozoru i u ostalim mjestima gdje je djeci pružena mogućnost da se druže na ovakav način.

Andersen je kazala kako je ovaj projekt realiziran kroz saradnju Norveške s Nansen dijalog centrom u Mostaru te naglasila kako je važno da u školi ima jedan prostor, jedna učionica, u kojem djeca iz obje strane grada mogu da se sretnu, upoznaju i provode zajedničke aktivnosti.

Učenik trećeg razreda Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru i sudionik programa NDC-a Seid Subašić ocijenio je kako je riječ o jednom pozitivnom primjeru i da se konačno nešto miče s mrtve točke.

Video: Andersen i Hadžović otvorili Nansen učionicu u Mostaru

''Mislim da je riječ o jednom fantastičnom projektu. Učenici dvije škole pod jednim krovom napokon se mogu upoznati jer dosadašnja politička situacija im to nije dozvoljavala. U sklopu programa obrađene su neke krucijalne teme koje su bile od vitalnog značaja za razumijevanje 'drugih i drugačijih'. Obradili smo stereotipe, prihvatanje drugih, mirovno obrazovanje i slično, sve što nam nudi neformalni dio obrazovanja budući da u formalnom obrazovanju nemamo prilike ni za što takvo jer podijeljeni smo, ne samo fizički nego i u svim drugim aspektima'' - ocijenio je Subašić.

Otvaranje Nansen učionice važan je element "Nansen modela za obrazovanje" – obrazovnog programa koji NDC Mostar provodi u toj školi od siječnja ove godine.

Inače, NDC Mostar realizira svoje obrazovne programe uz financijsku podršku Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close