Obuka

OSCE organizirao interaktivnu vježbu o borbi protiv nasilnog ekstremizma

''Drago mi je da je BiH predana borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije u svim oblicima i već od najranijih manifestacija,” istaknula je dr Susan Penksa, direktorica Odjela za sigurnosnu suradnju Misije OSCE-a u BiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 03. 2022. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interaktivna praktična vježba koju je, uz financijsku podršku Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u BiH, organizirala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini završena je danas, 10. ožujka 2022. godine  u Sarajevu. Vježba je okupila širok spektar sudionika iz raznih sektora, predstavnike vlasti i civilnog društva u BiH, kako bi zajedno razmatrali i analizirali pitanje nasilnog ekstremizma.

“Prevencija i borba protiv nasilnog ekstremizma je dug i izazovan proces koji zahtijeva širok društveni pristup i uključenost svih nivoa vlasti. Ovo je projekt u kome nema mjesta za politiku, nego je u njegovoj srži briga za građanke i građane BiH i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo”, istakla je Mina Noor, zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH.

''Strateškim i planskim dokumentima BiH izražava se kontinuitet posvećenosti institucija u BiH na prevenciji i borbi protiv terorizma te nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode u terorizam, uz slijeđenje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine kao članice UN-a, Vijeća Europe, OSCE-a, Antiterorističke koalicije te potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Nova Strategija će prepoznati različite oblike nasilnog ekstremizma uključujući ideološki, religijski, etno-nacionalistički, krajnje desničarski ili krajnje ljevičarski ekstremizam'', rekla je Ivana Veselčić, pomoćnica ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

''Drago mi je da je BiH predana borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije u svim oblicima i već od najranijih manifestacija,” istaknula je dr Susan Penksa, direktorica Odjela za sigurnosnu suradnju Misije OSCE-a u BiH.

''Naša Misija pruža ključnu podršku u jačanju napora koje ulaže BiH; kroz stručnu podršku iz raznih sektora i kroz naše jedinstveno prisustvo na terenu, što nam omogućava da pružimo podršku u prevenciji nasilnog ekstremizma na nivou zajednice. Kroz naš sveobuhvatni angažman u cijeloj zemlji, iznova vidimo da su mjere poduzete na lokalnom nivou i od strane lokalnih vlasti ključne za postizanje značajnih rezultata'', dodala je Penksa.

''Nasilni ekstremizam i terorizam nemaju ni vjeru ni naciju, niti ovise od boje kože. Međutim, nasilni radikalizam u velikoj mjeri zavisi od socio-ekonomske situacije, od okruženja, te drugih utjecaja i promjena koje se događaju u samom društvu. Zbog toga je jako bitno da u ovom trenutku, osjetljivom i za BiH i za cijeli svijet, razumijemo put radikalizacije, kako bismo blagovremeno znali prepoznati i procese i ljude koji se radikaliziraju u nasilje, te ih spriječiti. Iz navedenih razloga, u prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma moraju biti uključeni svi sektori i cjelokupno društvo, a ne samo sektor sigurnosti'', zaključio je Goran Čerkez, član Interresorne radne grupe Vlade Federacije BiH za izradu i provođenje Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close