Financiranje

Oglasio se i Filozofski fakultet: Ugrožava se opstanak Sveučilišta

U srijedu 5. lipnja 2024. održan je, naime, drugi sastanak djelatnika Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji su potpisali inicijativu za osnivanje Sindikata…
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 06. 2024. u 16:05 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Apeliramo da se žurno započne rad na rješavanju problema koji opterećuju funkcioniranje i ugrožavaju opstanak Sveučilišta u Mostaru – ustanove koja predstavlja vitalni interes cijeloga našeg društva, kao i vitalni interes Hrvata u Bosni i Hercegovini'', objavili su u pismu javnosti potpisnici inicijative za osnivanje Sindikata Sveučilišta u Mostaru s Filozofskoga fakulteta.

Iznimka

U srijedu 5. lipnja 2024. održan je, naime, drugi sastanak djelatnika Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji su potpisali inicijativu za osnivanje Sindikata, a čine 70% od ukupnog broja uposlenih na ovoj sveučilišnoj ustanovi.

Na sastanku su, kako je navedeno, izabrani povjerenik i članovi Predsjedništva sindikalne podružnice Filozofskoga fakulteta, kao i izaslanici za skupštinu Sindikata.

''Kao djelatnici Sveučilišta u Mostaru podržavamo napore poduzete na osnivanju Sindikata te se pridružujemo inicijativi za rješavanje problema koji opterećuju funkcioniranje Sveučilišta'', naveli su te izdvojili najvažnije probleme.

Prvi od njih je model financiranja, a s Filozofskog fakulteta navode kako su neriješena pitanja oko obveza županija i općina koje su suosnivači Sveučilišta te upozoravaju na potpuni zastoj u iznalaženju novog modela, zbog čega je Sveučilište po načinu financiranja iznimka među visokoškolskim ustanovama u BiH.

Potplaćenost

''Podsjećamo da je zbog toga teret financiranja velikim dijelom na studentima i njihovim roditeljima, što je dugoročno društveno štetno. Visoke cijene studiranja među važnim su razlozima zbog kojih se na našim fakultetima kontinuirano smanjuje broj studenata'', naveli su.

Dodaju i kako je problem trenutni model raspodjele sredstava na Sveučilištu.

''Osim činjenice potplaćenosti – plaće na Sveučilištu među najnižima su na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH, a nisu rasle unatoč inflaciji – zatim neplaćanja regresa i drugih naknada na koje zaposlenici imaju pravo, kao i gotovo nikakve financijske podrške Sveučilišta znanstveno-istraživačkom radu, naše nezadovoljstvo proizlazi iz još nekoliko problema. Među njima se izdvaja diskriminatorni okvir u kojem se na istoj instituciji, zbog neprovedenog procesa financijske integracije Sveučilišta, isplaćuju različite osnovice plaća za iste poslove. Prati ga netransparentan model raspodjele sredstava unutar Sveučilišta i netransparentna financijska politika'', ističe se u priopćenju za javnost.

Rušenje imidža

Dodaju kako sve to utječe na imidž Sveučilišta u javnosti.

''U svjetlu nabrojenih poteškoća, smatramo da slika o Sveučilištu koja se odašilje u javnost nije sukladna stvarnom stanju te ne odražava probleme s kojima se djelatnici i studenti svakodnevno susreću'', naveli su s Filozofskog fakulteta.

Podsjetimo, priča o financijskoj neodrživosti, što je priznala i sama Uprava Sveučilišta, krenula je nakon štrajka upozorenja djelatnika Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koji su javno upozorili na probleme s financiranjem, mala primanja i neujednačenost plaća.

Portal Bljesak.info kontaktirao je osniovače mostarskog Sveučilišta ali su do sada odgovorili samo Općina Čitluk i Županija Posavska. Problem je u prijenosu suosnivačkih prava na Hercegovačko-neretvansku županiju jer taj proces nije dovršen, a manjak novca onda se izvlači iz studentskih džepova što je, kako navode i s Filozofskog fakulteta, razlog smanjenja broja studenata.

Kopirati
Drag cursor here to close