Financiranje

Županija Posavska nije upoznata s problemima na Sveučilištu

''Proračunom Županije Posavske za 2024. godinu na poziciji 'Grant za Sveučilište u Mostaru' osigurana su sredstva u iznosu od 200.000,00 KM'', navodi Ured predsjednika Vlade Županije Posavske.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 06. 2024. u 11:12 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županija Posavska, kao jedan od osnivača Sveučilišta u Mostaru, nije upoznata sa štrajkom koji se održao na ustrojbenoj jedinici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije kao ni izjavama Uprave da je Sveučilište financijski neodrživo, rečeno je za Bljesak.info iz Ureda predsjednika Vlade Županije Posavske.

''Po pitanju štrajka i izjava Uprave da je Sveučilište financijski neodrživo, ne možemo dati komentar budući da nismo upoznati s istim'', navodi se u odgovoru u kojem se naglašava kako, kao jedan od osnivača Sveučilišta u Mostaru, Županija Posavska redovno ispunjava svoje financijske obveze, kvartalnim uplatama u jednakim iznosima.

Nije bilo sastanaka

''Proračunom Županije Posavske za 2024. godinu na poziciji 'Grant za Sveučilište u Mostaru' osigurana su sredstva u iznosu od 200.000,00 KM'', navodi Ured predsjednika Vlade Županije Posavske.

Potvrđeno nam je i kako su o financijskom poslovanju Sveučilišta u Mostaru informirani temeljem njihovog dopisa od 15. travnja 2024. godine, te je Županiji Posavskoj dostavljen Financijski plan Sveučilišta u Mostaru za 2024. godinu.

Na upit jesu li zatraženi i održani sastanci s Upravom Sveučilišta rečeno nam je kako ''u 2024. godini nije bilo sastanaka s Upravom Sveučilišta''.

Nakon štrajka upozorenja Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije tijekom kojeg je istaknuta potreba za povećanjem plaća i njihovim ujednačavanjem na razini Sveučilišta kao i o financijskim problemima Sveučilišta koja su pala na teret studenata kroz školarine, iz sveučilišne Uprave je potvrđeno kako je dugoročno ovakav način financiranja Sveučilišta neodrživ.

Prebacivanje udjela

Po Statutu, osnivači Sveučilišta su Općinsko vijeće Čapljine, Čitluka, Kreševa, Ravnog i Stoca te Skupštine Hercegbosanske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije. Spomenute općine još su 2014. godine zatražile prebacivanje osnivačkih prava na Hercegovačko-neretvansku županiju.

Županijska Skupština donijela je odluku ''kojom je na Vladu HNŽ-a prenijela vršenje suosnivačkih prava nad Sveučilištem u Mostaru'' ali je u revizorskim izvješćima upozoreno kako ''kanton nije propisom regulirao osnivačka prava nad Univerzitetom i Sveučilištem, niti je definiran način financiranja i međusobna prava i obveze'' što je definirano Zakonom.

Odgovorio Čitluk

Od spomenutih osnivača, za sada je na upite portala Bljesak.info odgovorila Općina Čitluk iz koje nam je rečeno kako u svom Proračunu nemaju stavku za sufinanciranje Sveučilišta, mada Sveučilište na adresu Općinskog vijeća Čitluk dostavlja izvješća o svom radu.

Dodali su kako ''Uprava Sveučilišta Ured načelnika nije kontaktirala o problemima s kojima se susreće u svom radu''.

Djelatnici fakulteta koji su prosvjedovali poslali su pismo Upravi Sveučilišta u kojem kritiziraju odgovorne da bi, ako već imaju novca za putovanja po svijetu, mogli financirati i sastanke s osnivačima, koji, očito, ne znaju za financijske probleme s kojima se susreće Sveučilište.

U pismu prosvjednika nakon štrajka navodi se kako ''imamo situaciju da su djelatnici Sveučilišta diskriminirani po pitanju neujednačenih plaća (neizvršena financijska integracija), da se financije unutar Sveučilišta distribuiraju raznim 'tranšama' i da je neriješeno sustavno financiranje (ali i trošenje) financijskih sredstava''.

Kopirati
Drag cursor here to close