Čuvajte nas, pazite nas...

Obrazovanje ne smije stati - evo kako će se provoditi nastava u mostarskim školama

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u našoj županiji, dan je prijedlog preventivnih epidemioloških mjera za rad školskih ustanova.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 08. 2020. u 14:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripreme za početak nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u punom su jeku. Učenike, osim starih školskih prijatelja, dočekat će i nova pravila, a njih nije malo - od ulaska u školu, dezinfekcije ruku, skraćenih sati, podijeljenog razreda pa do nastavnog osoblja s kirurškim maskama ili vizirima.

Naime, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u našoj županiji, dan je prijedlog preventivnih epidemioloških mjera za rad školskih ustanova. Prema njima rad u školama bit će organiziran tako da će se osigurati razmak među učenicima od 1,5 metara pri ulasku u škole kao i u samim učionicama. Školski sat bit će ograničen na 30 minuta, a klasičnog velikog odmora neće biti. Veliki odmor u trajanju od 15 minuta provodit će se u učionici kao i, najvjerojatnije, sati tjelesnog odgoja.

Nema dijeljenja sendviča

Prostorije učionica provjetravat će se više puta dnevno, a dijeljenje užine s drugom djecom je zabranjeno. Epidemiološke mjere provodit će se i u zbornici gdje će i učitelji i nastavnici morati poštovati fizički razmak i što manje se zadržavati u zajedničkim prostorijama.

Djeca koja spadaju u rizičnu skupinu imat će mogućnost ostati doma i nastavu pratiti online. Naime, nakon završene nastave u školama nastavnici će prijeđeno gradivo postaviti na školsku platformu s koje će je moći preuzeti svi učenici.

Krizni stožeri osnovnih škola zasjedaju svako jutro i pokušavaju pronaći najbolji način za provedbu danih smjernica. Kako to izgleda u praksi - pokušali smo saznati od ravnatelja nekoliko škola iz Mostara.

''Nažalost, tek smo prije par dana dobili smjernice za odvijanje nastave i nismo stigli još realizirati sve. Nadamo se da ćemo do kraja tjedna uspjeti sve provesti i tada ćemo obavijestiti i roditelje o svemu'', kazali su nam iz mostarske Treće osnovne škole.

Ono što su nam mogli potvrditi u ovoj školi, razredna nastava odvijat će se u dvije grupe i svi idu u učionicu, dok će se predmetna najvjerojatnije provoditi tjedan u učionici, a tjedan online. 

Dezinfekcija od pola sata

Sličan vid nastave provodit će i Osnovna škola Marina Držića na Buni koji su, kako nam je potvrđeno, uspjeli ispoštovati sve predložene epidemiološke mjere.

Nastava će se kao i dosada odvijati u dvije smjene. Jedina razlika što će se odjeljenja u razrednoj i predmetnoj nastavi, koja imaju više od dozvoljenog broja učenika, podijeliti u dvije skupine, i podijeljeno pratiti nastavu.

''U razrednoj nastavi prva skupina učenika jednog odjeljenja imat će nastavu, zatim slijedi dezinfekcija prostorija u trajanju od pola sata i onda dolazi druga skupina istog tog odjeljenja. U predmetnoj nastavi malo drugačije. Skupine jednog odjeljenja će se naizmjenično svaki dan smjenjivati u praćenju nastave u učionici i online'', kazali su iz ove škole.

Kako nam je potvrđeno, učenici neće imati veliki odmor, a tjelesna kultura izvodit će se na otvorenom dok to vrijeme bude dozvoljavalo. Učenici će pri ulasku i u zajedničkim prostorijama koristiti maske dok su toga oslobođeni jedino u svojoj učionici. Osnovna škola Marina Držića Buna, kako su nam potvrdili, za svo svoje nastavno osoblje osigurala je vizire.

Iz Osnovne škole Silvije Strahimira Kranjčevića dali su više detalja. S obzirom da se do sada nastava odvijala samo u jutarnjoj smjeni, od sada, ova škola nastavu provoditi u dvije smjene - jutarnju i popodnevnu.

Maske u hodnicima

''Imamo dovoljno prostora da nastavu organiziramo u dvije smjene. Između smjena trajat će pauza od sat vremena i u okviru tih sat vremena radit će se dezinfekcija učionica'', kazali su iz ove škole dodajući da je najveći problem cirkulacija nastavnog osoblja koji radi u više škola. 

''Moramo se dogovoriti s drugim školama i prilagoditi se jedni drugima. Najvjerojatnije da će stariji ići u prvu smjenu, a mlađi u drugu. To još moramo usuglasiti'', objasnili su.

S obzirom na dovoljan broj učionica, ova škola omogućit će neometanu provedbu nastave odjeljenjima s brojem djece većim od dozvoljenog, i u razrednoj i u predmetnoj nastavi.

''Moći ćemo osigurati da u odjeljenjima, gdje broj učenika prelazi dozvoljeni, ostatak učenika boravi u prostoriji do glavne. Tako da će učiteljica ili nastavnik moći lakše dolaziti do ostatka razreda tijekom nastave. Učenici će se u pomoćnim učionicama svaki dan rotirati'', kazali su.

Ulazak djece planiran je na svim ulazima, a nastojat će se da se djeca u hodnicima što manje zadržavaju. Tijekom trajanja velikog odmora nastavno osoblje će ispred učionice nadgledati odlazak djece na toalet. Kako su kazali, spremačica će biti ispred sanitarnih čvorova za vrijeme velikog odmora  i pazit da djeca epidemiološke mjere vrše pravilno.

Dok su na hodnicima djeca će nositi masku, a u učionicama neće biti potrebne. Kako su kazali, maske će u učionicama nositi samo nastavnici koji će i pretrpjeti najveći teret izvođenja nastave u ovakvim okolnostima. 

 ''Nastavno osoblje će tu morati prije svega imati izuzetnu pripravu. Morat će se pripremiti za nastavu tako da to što bezbolnije teče i da se sve odradi u tako kratkom vremenu ono najvažnije'', kazali su iz škole na Bijelom brijegu.

Čekanje ministarstva

S obzirom da ove godine broj prvašića po učionici znatno prelazi dozvoljeni broj djece, Osnovna škola A.B. Šimića ići će u dva turnusa.

''Kako bismo prvašićima smanjili stres i neizvjesnost pri samom dolasku u školu organizirali smo provedbu nastave u dva turnusa. Prvo će učitelj nastavu održati za jednu skupinu, onda ide pauza od pola sata za dezinfekciju i tada dolazi nova skupina prvašića tog istog odjela'', objasnili su.

Još se uvijek od Ministarstva obrazovanja čekaju smjernice za održavanje produženog boravka.

''Mi smo u mogućnosti i  kao škola provesti neke mjere pa smo se i organizirali u tom smjeru. Pored glavne učionice u kojoj borave djeca iz produžene nastave imamo još dvije pomoćne prostorije gdje će djeca raditi zadaće. Nekada će netko biti na nastavi, nekada tu u učionici. Prema situaciji ćemo se prilagođavati'', naveli su.

U slučaju da u jednom razredu jedno dijete oboli od Covida, kazali su, još nema službene smjernice o daljnjoj proceduri tko sve ide u izolaciju.

''Još uvijek čekamo smjernice ministarstva po tom pitanju mi kao škola ne možemo odlučivati. Ne možemo sami na sebe prenijeti tu odgovornost'', kazali su.

Mjerenje temperature po nevremenu

Preventivne epidemiološke mjere za provedbu nastave ispunjava i Osnovna škola Cim. Kako su nam kazali, nastava će se u ovoj školi odvijati po principu rotiranja učenika u učionicama gdje je broj djece veći od 15, a nastava će se odvijati u dvije smjene.

''U predmetnoj nastavi, u učionicama u kojima je veći broj djece, na nastavu će dolaziti jedna skupina od 15 učenika. Ostali će nastavu pratiti onilne. S tim da će se svaki dan rotirati učenici koji ostaju doma. Što se tiče razredne nastave, ona će se odvijati samo u učionicama. Po potrebi, jedna skupina će prva imati nastavu, zatim dezinfekcija u trajanju od nekih sat vremena i onda dolazi druga skupina istog razreda'', objasnili su.

Maske, kako nam je potvrđeno, u ovoj školi neće koristiti djeca ni u učionicama niti u drugim zajedničkim prostorijama. Za nastavno osoblje osigurani su viziri.

Jedini problem, navode, bit će mjerenje temperature djeci pri ulasku u škole za vrijeme lošeg vremena.

''Ne znam kako ćemo tu mjeru ispuniti tako da zaštitimo djecu od kršenja mjera ukoliko svi budu u hodniku, a i da ih zaštitimo od nevremena koje traje vani'', kazali su iz ove škole.

Iz pojedinih škola koje smo kontaktirali naveli su kako će poštivati sve dane epidemiološke smjernice, ali u javnost nisu htjeli izlaziti s detaljima, o svemu će, govore, obavijestiti roditelje na stranicama svojih škola. A detalje o ovome, kako nam je potvrđeno iz Vlade Hercegovačko neretvanske županija iznjet će idući tjedan i ministar obrazovanja ove županije Rašid Hadžović.

Kopirati
Drag cursor here to close