Prilika za bolju budućnost!

Obrazovanje i važnost doktorskog studija u digitalnom društvu

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete iskoristiti da promijenite svijet!" - Nelson Mandela
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 10. 2023. u 08:55 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadovezat ćemo se na ovaj citat, te reći da je obrazovanje nezaobilazna osnova za napredak u modernom društvu. Osim što pruža priliku za profesionalni razvoj, ima pozitivan učinak na razvoj cjelokupnog društva. 

Suvremeni svijet ima veće zahtjeve nego ikad, te je uloga obrazovanja sve značajnija. Zbog ove činjenice, mnogi se stručnjaci odlučuju na novi korak u svojoj karijeri - doktorski studij. U nastavku ćemo istražiti razloge zbog kojih je dodatno usavršavanje od iznimne važnosti, te kako mu se već zaposleni pojedinci mogu prilagoditi. 

Tko većinom upisuje doktorski studij?

Foto: PR / Studenti doktorskog studija Poslovne ekonomije u digitalnom društvu

Ako razmišljate o doktorskom studiju a niste sigurni jeste li baš Vi pravi kandidat, nastavite čitati!

Naime, ovaj studij nije namijenjen samo za akademsku elitu nego i za svaku osobu koja želi postati stručnjak u određenom području. U nastavku ćemo navesti samo nekoliko profila osoba kojima bi doktorat bio kruna njihove karijere:

  • Akademici

Ako je karijera u akademskom svijetu nešto što bi Vas ispunilo, doktorski studij je pravi izbor za Vas. Nakon završetka istog, moći ćete provoditi razna istraživanja, predavati na sveučilištu te svojim znanjem doprinijeti zajednici. 

  • Poduzetnici

Osobe koje već imaju svoje tvrtke, mogu poboljšati svoje karijere te postati stručnjaci u svojim područjima, uz pomoć doktorata. 

  • Stručnjaci u industriji

Sve više poduzetnika primjećuje važnost dodatnog obrazovanja i usavršavanja, te često šalju svoje zaposlenike na razne edukacije. S obzirom na činjenicu da njihovi zaposlenici, uz doktorski studij, mogu postati nezamjenjivi, plaćaju im doktorate koji im omogućavaju učenje raznih vještina.  

Kako prilagoditi doktorski studij zaposlenim osobama?

Jedan od najvećih izazova s kojim se suočavaju zaposleni pojedinci je kako uklopiti doktorat u postojeće poslovne obaveze. Osluškujući potrebe svojih polaznika, moderni doktorski studiji su napravili sisteme prilagodbe koji omogućuju zaposlenicima da istovremeno rade i uče. 

Koji doktorski studij odabrati?

Foto: PR / Dorotea Markasović - polaznica doktorskog studija Poslovne ekonomija u digitalnom društvu

Većina ljudi bira doktorat koji će samo nadopuniti njihovo prethodno znanje, no nitko Vam ne brani da malo skrenete s puta, ako to želite. Kao primjer Vam donosimo studij poslovne ekonomije u digitalnom društvu, Sveučilišta u Dubrovniku.

Akademski stupanj koji se stječe završetkom je doktor znanosti (dr. sc.), iz područja društvenih znanosti. Studij se izvodi na hrvatskom jeziku te na pola radnog vremena.

Koliko je ovaj doktorski studij bitan za razvoj daljne karijere govori i izjava polaznice koja naglašava mnogobrojne prednosti ovog Sveučilišta: 

''Studij na Sveučilištu u Dubrovniku otvara brojne prilike, ne samo za daljnji razvoj karijere, već i za sudjelovanje u međunarodnim projektima, i umrežavanje s brojnim kolegama različitih interesa.

Iako sam tek prva godina doktorskog studija Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju, sudjelovala sam u natjecanju Bio-based Innovation Student Challenge 2023 (BISC-E23) kao dio multidisciplinarnog tima u području bioekonomije i imala čast predstavljati Hrvatsku u kvalifikacijama za finale natjecanja u Bruxellesu.

 ''Tete u referadi'' su jako ažurne, svi su opušteni, okruženje je vrlo inspirativno, svi su srdačni, spremni pomoći i pokazati što nije jasno. Na nastavi se mnogo raspravlja i o praktičnoj primjeni akademskih spoznaja. Naravno, ima i zahtjevnijih ispita, ali zajedničkim (online) konzultacijama s kolegama sve nekako postane jasnije.

Mislim da je tu posebno važno napomenuti kako uz studij radim na puno radno vrijeme i da mi nije bio problem ispunjavati studentske obveze s najvišim ocjenama u zadanim rokovima, pa i sudjelovati u izvannastavnim aktivnostima. 

Na studiju se ističe jak individualistički pristup svakom studentu. Cjelokupno Sveučilište je usmjereno pomoći svakom pojedinom studentu da realizira svoje ciljeve i ostvari uspjeh u onome što si je zacrtao. Pozivam sve buduće, možda neodlučne, kolege koji se premišljaju oko upisa da to učine – te si otvorene neka nova vrata u bajkovitom biseru Jadrana.''

Ako Vam se ovaj studij čini primamljivim, požurite, jer su upisi u tijeku a broj mjesta je ograničen na 15 polaznika. Više informacija o uvjetima upisa i modulima možete saznati na ovom linku.

Odabir doktorskog studija je ulaganje u vlastitu budućnost, te se nadamo da ćete pametno odabrati te si otvoriti vrata za postizanje vrhunskih postignuća u Vašem području!

Kopirati
Drag cursor here to close