Podaci

Ima li što sporno u digitalizaciji nastave u HNŽ-u

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH pokrenula je postupak po službenoj dužnosti kako bi se ispitala zakonitost obrade osobnih podataka
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 09. 2020. u 13:29 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Burne reakcije roditelja osnovaca u Mostaru izazvala je fotografija Zahtjeva za dodjelu elektroničkog identiteta, koji su osnovci ovih dana počeli donositi iz škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Roditelji su tražili pojašnjenja od organizatora aktivnosti, začuđeni zašto bi nekome trebali između ostalog davati JMBG  i nacionalnost djeteta. Te su zabrinuti, je li prikupljanje ovih informacija legalno.  Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH potražili smo odgovor.

Ispituje se zakonitost obrade podataka

''U načelu, za korištenje JMB korisnika mjerodavne su odredbe Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH. Sukladno predmetnom Zakonu, u dokumenta, evidencije i javne isprave, JMB se upisuje samo ukoliko je to zakonom izričito propisano. Što se tiče izjašnjavanja o nacionalnosti obavještavamo vas da nacionalno iii etničko porijeklo spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka. Obrada posebne kategorije osobnih podataka dozvoljena je isključivo uz suglasnost nositelja ili ako postoji druga zakonska osnova, odnosno ukoliko je propisana određenim zakonom. U konkretnom slučaju, vezano za zakonitost obrade gore spomenutih osobnih podataka od strane SUMIT-a, obavještavamo vas da je Agencija već upoznata sa gore navedenim činjenicama, to da je pokrenut postupak po službenoj dužnosti kako bi se ispitala zakonitost takvog vida obrade osobnih podataka'', rečeno je za Bljesak.info  Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.


Naime, Zahtjev za dodjelu elektroničkog identiteta je potreban Centru za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, koje kaže da se ovi podaci prikupljaju zbog transformacije obrazovanja i obrazovnih institucija u BiH koje nastavne planove i programe izvode na hrvatskom jeziku.

''SUMIT posebnu pažnju pridaje zaštiti osobnih podataka, koje prikupljamo i obrađujemo isključivo uz Vaš pristanak. Svi podatci se prikupljaju u svrhu digitalne transformacije obrazovanja obrazovnih institucija u BiH koje nastavne planove i programe izvode na hrvatskom jeziku. Voditelji obrade podataka su škole u suradnji s nadležnim ministarstvom ili zavodom'', navodi se u priopćenju SUMIT-a roditeljima.

Koordinatori u školama

Dakle, kako nam je objašnjeno, ove informacije će prikupljati tehnički koordinatori u školama, koje odredi ravnatelj škole. Ti koordinatori imaju pristup podacima i kreiraju ID brojeve po kojima će se unositi u SUM-ov sustav. Jedan koordinator postoji i na razini ministarstva.

SUMIT kako navode radi tehničku obradu podataka kako bi učenicima, nastavnicima i roditeljima omogućili korištenje usluga kao što su Školarac, Matica, Dnevnik, Google alati za edukaciju, Udaljeno učenje i dr.

''Tehnička obrada osobnih podataka se radi unutar eduID sustava. eduID je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura koju je razvio SUMIT u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom u Zagrebu (SRCE). Važno je napomenuti da se ista infrastruktura koristi na Sveučilištu u Mostaru duže od dvije godine te da su onemogućene bilo kakve zlouporabe u sustavu. Ove školske godine će roditeljima djece, koja pohađaju škole u kojima je pokrenut pilot projekt SUMIT Dnevnika, biti omogućen pregled ocjena i drugih informacija o obrazovanju djeteta. Pružanje ove usluge nije moguće ako nemamo podataka o roditeljima djece'', poručili su iz SUMIT-a.



Ugovor o suradnji Sveučilišta u Mostaru i Ministarstva obrazovanja, kako tvrde, uskoro bi trebao biti potpisan.

Doniran sustav za obrazovanje po bosanskom planu i programu

Što se tiče, digitalizacije nastave koja se izvodi po bosanskom planu i programu, nju je provodila,  privatna firma 'BreakPoint' .

Kako su nam iz ove firme pojasnili, rade digitalizaciju od ''vrtića do doktorata'', te imaju podršku za softvere, mada najviše rade sa sveučilištima.

U periodu korone, BreakPoint je kako nam tvrde iz ove firme, ministarstvu donirao platformu i pomogli su im da uspostave platforme, te da 'škole ubace' podatke. Škole su kako tvrde, nastavile s korištenjem platforme u novoj školskoj godini.

Kako su nam iz firme objasnili škole imaju referenta koji dalje održava platformu i pomaže nastavnicima u radu. No, kako kažu iz BreakPointa podaci kao što su JMBG i nacionalnost, nisu nužni.

Hoće li i dalje nastaviti raditi na digitalizaciji osnovnog obrazovanja, iz BreakPointa nam nisu znali reći, jer do sada nisu imali nekih konkretnih dogovora.

Ovaj proces digitalizacije nastave, kako nam tvrde izvori involvirani u obrazovanje, nisu vezani za pandemiju izazvanu COVID-19 virusom, ali je taj prostor čini se, poslužio da se krene s uvođenjem platformi, kako bi se, kažu naše obrazovanje moderniziralo, što je donekle i apsurdno jer radi po zastarjelom Zakonu u kojem se digitalizacija ni ne spominje. 

Svi imaju želju ići korak naprijed, no govorimo o digitalizaciji sustava i škola, koje još uvijek nemaju ni dvorane za izviđenje tjelesnog odgoja...

Kopirati
Drag cursor here to close