Laskava titula

Nuncij Luigi Pezzuto počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

Monsinjor Pezzuto dvanaesti je počasni doktor Sveučilišta u Mostaru koji osim časti i naslova preuzima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 03. 2021. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskup i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto novi je počasni doktor Sveučilišta u Mostaru.

"Sve težnje za vitalnim dobrima, nakon što postanu stvarnost, ako nema prikladnog i svjesnog tretmana njihovog očuvanja i učvršćivanja, uključuju veliki rizik od povratka na stanje težnje. Drugim riječima: mir, dijalog i pomirenje su kategorije koje nisu statične, već dinamične, u trajnoj izgradnji i razvoju. Za napore graditelja mira, dijaloga i pomirenja nikada neće biti moguće reći 'dovoljno je'", kazao je u svom govoru zahvale nadbiskup i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto.

Monsinjor Pezzuto dvanaesti je počasni doktor (doctor honoris causa) Sveučilišta u Mostaru koji osim časti i naslova preuzima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Prema europskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište.

Počasni doktorat pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca.

Senat imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva.

U ime povjerenstva, kao promotor, na svečanosti je govorio Dragan Čović, koji je naglasio kako se nadbiskup Pezzuto kao apostolski nuncij snažno zalagao i zalaže za uspostavu društva mira i blagostanja, ponajviše u smislu da konstitutivni narodi BiH napreduju na putu pomirenja i uzajamnog praštanja.

"Apostolski nuncij u BiH dokazao se kao istinski prijatelj ove zemlje, svih njenih konstitutivnih naroda, podržavajući jednakopravnost i pravičnost te euroatlantski put Bosne i Hercegovine. S tim u vezi očevidno je da se radi o osvjedočenom prijatelju naše domovine. Povjerenstvo je uzimajući sve navedeno u obzir, jednoglasno donijelo zaključak i prijedlog da monsinjor Luigi Pezzuto, opunomoćeni predstavnik nasljednika svetog Petra, istaknuti diplomat, svećenik, teolog, poliglot, humanist, kozmopolit i mirotvorac, ispunjava sve uvjete za realizaciju dodjele počasnog doktorata znanosti Sveučilišta u Mostaru", zaključio je Čović.

Diplome počasnih doktora svečanije su od ostalih diploma, pisane su latinskim jezikom, ovjerene potpisom rektora i promotora te opečaćene suhim žigom sveučilišta.

Kopirati
Drag cursor here to close