Šutnja i komplikacije

Digitalizacija - Nezakonito unošenje podataka u školama u HNŽ-u?!

Puno je nelogičnosti oko početka nastave u HNŽ-u, a još više oko početka digitalizacije nastave, koja je počela, čini se, bez suglasnosti ministarstva
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 10. 2020. u 08:50 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ništa ne bi trebalo biti sporno u digitalizaciji obrazovanja u BiH, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nastao je problem. Sve se radi ''na ho ruk'' i promjene koje bi se trebale događati mjesecima, ovdje se događaju preko noći.

Koordinatori koje je odredila škola da unose podatke učenika, roditelja i djelatnika škola za digitalnu platformu po hrvatskom planu u programu žele stati s radom, jer su od županijskog Ministarstva obrazovanja dobili mail da njihov posao nema zakonsku osnovu.

E-mail ministarstva: Prikupljanje podataka protuzakinto

E-mail ministarstva

U e-mailu, kojeg su koordinatori dobili iz Ministarstva obrazovanja HNŽ-a navedeno je da ''zbog upućenih prijava roditelja vezanih za slanje od strane više osnovnih i srednjih škola na području županije, obrazaca za prikupljanje osobnih podataka djece i roditelja čija je svrha uspostava e-matica, e-dnevnika i dodjela električnog identiteta, a koja podrazumijeva i prosljeđivanje osobnih podataka trećoj strani, upozoravamo odgovorne osobe u školama da ovakve aktivnosti nemaju zakonski temelj jer nisu uređene važećim propisima koji reguliraju obrazovanje u našoj županiji, niti je Ministarstvo, a što je obvezno kod provedbe bilo kakvih projekata ili aktivnosti u školama dalo bilo kakvu suglasnost niti je donijelo odluku za provođenjem ovakvih aktivnosti.

Zbog navedenog prikupljanje osobnih podataka na ovaj način je u suprotnosti sa zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Također naglašavamo i upozoravamo da svako prikupljanje obrada i korištenje osobnih podatak, posebno jer se radi o malodobnim osobama u školama mora biti rađeno iznimno pažljivo isključivo u mjeri i opsegu koji odgovara svrsi prikupljanja, vodeći računa o maksimalnoj zaštiti istih i uz striktnu primjenu odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka u protivnom, odgovorne osobe u školama će snositi odgovornost'', stoji u mailu ministarstva koji je upućen koordinatorima.

Podsjetimo, Bljesak.info je pisao o ovoj temi kada je roditeljima počeo stizati Zahtjev za dodjelu elektroničkog identiteta, te su roditelji bili začuđeni što se traži JMBG, nacionalnost, kućna adresa...Roditelji su tada tražili odgovore od nadležnih, koje nisu dobili.

''Smatramo krajnje neodgovornim ponašanje ministarstva obrazovanja i škola koje su podatke o djeci dostavljale, koristeći rječnik ministra Rašida nekim tamo udrugama i organizacijama. Podatke koje imaju škole o našoj djeci su privatni podaci i dijeliti takve podatke bez suglasnosti roditelja ili ministarstva obrazovanja je kazneno djelo. Nejasno nam je kako je uopće moglo doći do takvog propusta da se podaci o našoj djeci, bez bilo kakvog osnova i dopuštenja dostavljaju i obrađuju od strane privatnih firmi. Tražimo da se sankcioniraju odgovorne osobe i da se podaci koji su dostavljeni neovlaštenim udrugama/društvima odmah unište'', rekli su za Bljesak.info iz Udruge Naša djeca.

Inače, ranije je sa Sveučilišta u Mostaru odgovoreno da su ovi podaci potrebni Centru za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, koje kaže da se ovi podaci prikupljaju zbog transformacije obrazovanja i obrazovnih institucija u BiH koje nastavne planove i programe izvode na hrvatskom jeziku.

Ispitivanje zakonitosti

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka u BiH tada smo provjerili je li prikupljanje ovih podataka legalno, a dobili smo odgovor da se ispituje zakonitost ovakve obrade podataka.

''U načelu, za korištenje JMB korisnika mjerodavne su odredbe Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH. Sukladno predmetnom Zakonu, u dokumenta, evidencije i javne isprave, JMB se upisuje samo ako je to zakonom izričito propisano. Što se tiče izjašnjavanja o nacionalnosti obavještavamo vas da nacionalno iii etničko porijeklo spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka. Obrada posebne kategorije osobnih podataka dozvoljena je isključivo uz suglasnost nositelja ili ako postoji druga zakonska osnova, odnosno ako je propisana određenim zakonom. U konkretnom slučaju, vezano za zakonitost obrade gore spomenutih osobnih podataka od strane SUMIT-a, obavještavamo vas da je Agencija već upoznata s gore navedenim činjenicama, to da je pokrenut postupak po službenoj dužnosti kako bi se ispitala zakonitost takvog vida obrade osobnih podataka'', rečeno je za Bljesak.info Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

Ranije nam je stigla i informacija, od provjerenih izvora iz obrazovanja, da se iščekuje potpisivanje ugovora između Vlade, odnosno Ministarstva obrazovanja u HNŽ-u i Sveučilišta u Mostaru, koji se do danas nije potpisao.

Dobra ideja, ali...

Ideja digitalizacije kako kaže jedan koordinator za Bljesak.info je super ideja, i nešto prema čemu bi se trebalo ići, ali ne na ovaj i ovakav način, gdje se propitkuje zakonitost njihovog rada.

''Podaci se trebaju unositi legalno, a ne da se propitkuje zakonitost rada. Mi nećemo raditi dok se ne riješi ova situacija. Ideja digitalizacije je dobra, svi idu prema tome, ali to se mora raditi usklađeno i legalno. Mislim čak da je Ministarstvo obrazovanja i htjelo potpisati ugovor sa SUM-om, ali nakon žalbi roditelja izgleda da neće'', rekao nam je jedan koordinator iz škole, koji je bio zadužen za unos podataka učenika, barem jednog od roditelja i nastavnika.

Kaže da je ovo zahtjevan posao, gdje se traži unos velikog broja osobnih podataka, što iziskuje jako puno vremena, za koji koordinatori do sada većinom nisu bili plaćeni.

''Koordinatori nisu plaćeni za ovaj posao koji rade, neki su se interno uspjeli dogovoriti u školama da se poveća norma, ali većina nije plaćena za ovaj posao, koji je poprilično obujan'', kazao nam je ovaj koordinator, koji je zbog osjetljivosti teme želio ostati anoniman.

Projekt digitalizacije se najavljivao

Podsjetimo, početkom godine najavljivao se ovaj projekt, kada je održan sastanak na kojem su nazočili rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić s prorektorima te ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa Hercegbosanske županije, a ujedno i predsjednik Koordinacije ministara obrazovanja, znanosti, kulture i športa županija u kojima se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskom jeziku Petar Galić te ministri i predstavnici županijskih ministarstava, objavljeno je u izvješću o radu SUMIT-a.

''Definirali smo zajedničke korake u pogledu digitalizacije školstva i postavili smo određeni akcijski plan i ja se nadam da je ovo prvi korak u toj zajedničkoj suradnji. Nakon postavljanja određenih baza podataka nastavljamo s drugim projektima SUMIT na sastanku s ministrima obrazovanja – prvi koraci u strateškom projektu digitalizacije svih vertikala obrazovanja poput male mature i državne mature i sve ovo nastojimo vezati za obrazovni sustav Republike Hrvatske'', istaknuo je tada Galić.

Projekt digitalizacije obuhvaća e-dnevnik, e-prijave i e-učenje. E-škola doprinosi učinkovitom i transparentnom upravljanju školom te razvoju digitalno kompetentnih nastavnika spremnijih za primjenu inovacija u vlastitim pedagoškim praksama.

No projekt digitalizacije nastave po hrvatskom planu i programu, već je krenuo, bez potpisa Ministarstva obrazovanja, koje od početka školske godine šuti te roditeljima i medijima ne odgovara na brojna pitanja o nelogičnostima nastavnog procesa.

Važno je također podsjetiti da digitalizaciju nastave koja se izvodi po bosanskom planu i programu, provodi privatna firma 'BreakPoint'. Iz ove firme su nam ranije rekli da su razdoblju korone, donirali platformu i pomogli Ministarstvu da uspostave platforme, te da 'škole ubace' podatke. Škole su kako tvrde iz firme, nastavile s korištenjem platforme u novoj školskoj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close