Ispiti, nastava, profesori...

Nezadovoljstvo na Sveučilištu: Stvarni problem ili manjina?

''Čak je više studenata nazočilo online sastancima, nego kad smo dolazili u učionice'', kazala je jedna studentica.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 06. 2020. u 11:40 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa poremetila je način funkcioniranja i planove diljem svijeta, pa je tako uvelike utjecala i na način funkcioniranja Sveučilišta u Mostaru. Izvođenje nastave, konferencije i svakodnevna komunikacija preselili su se na online platforme. Kako uvijek biva, neki su ovim načinom u bili zadovoljni, no kada se sve zbroji ima onih studenata koji smatraju da su uvelike zakinuti u novonastaloj situaciji.

Naime, na redakcijski mail primili smo nekoliko anonimnih poruka i ispovijesti osoba koje se predstavljaju kao studenti Sveučilišta, a njihove kritike upućene su na dovoljnu neinformiranost, nezainteresiranost profesora i loše raspoređene ispitne rokove.

Prebacivanje odgovornosti

''Osjećamo se kao da nas nitko ne sluša'', stoji u poruci anonimnog studenta.

Između ostalog, navodi se kako je na pojedinim studijima nastava kasnila te da su neki profesori tek prije dva ili tri tjedna počeli postavljati materijale na online platformu.

''Sad se od nas očekuje da ispite spremimo kao da je sve bilo u redu, kao da se sve odvijalo normalno i da nikakvih problema nemamo. Do kad će se studenti tlačiti?'', pita se student.

Istaknut je problem nelogičnog rasporeda ispitnih rokova, odnosno kako i ''najbolji student ne bi mogao sve to riješiti''.

''Studenti su ogorčeni, slali smo im zamolbe da nešto pomjere, da nam bilo kako rasporede ispite na malo bolji način, ali uzalud. Odgovornost se samo prebacuje na druge, bez ikakvog konkretnog odgovora.  Ispiti iz različitih predmeta su na isti dan, neki u razmaku od pola sata, drugi su dan za danom, između nekih, ako imamo sreće, ima čak i par dana razmaka'', navodi se u jednoj poruci.

Premalo vremena za online ispit

Na naš upit iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru poručeno je kako je Senat Sveučilišta u Mostaru donio odluku o izmjeni sveučilišnog kalendara čime se rad produžuje do 31. srpnja kako bi bilo dovoljno vremena za organizaciju ispita koje nije moguće provesti online, kao i obvezne prakse na pojedinim fakultetima.

Također, za Bljesak.info je istaknuto kako je prema statistici u sustavu za e-učenje SUMARUM gotovo 10 tisuća korisnika, od čega je gotovo 8500 studenata te više od 1000 nastavnika.

''Ukupno je na cijelom Sveučilištu otvoreno oko 2 500 e-kolegija. Bilježimo povećanje od 307% broja korisnika, odnosno 338% broja studenata i 635% broja nastavnika te 812% broja otvorenih kolegija'', poručeno je za Bljesak.info.

Razgovorom s pojedinim studentima s raznih studija na fakultetima Sveučilišta može se zaključiti da su dojmovi uvelike podijeljeni, te je očigledno riječ o individualnom pristupu svakog studenta i profesora samom kolegiju.

Studentica sa studija Psihologije na Filozofskom fakultetu istaknula je kako je zadovoljna izvođenjem nastave koja se održavala putem aplikacije Meet, no istaknula je problem online ispita.

''Osnovni problem je premalo ponuđenog vremena kako bi uradili cijeli ispit, posebice kada je u pitanju esejski tip ispita. Također dosta nas je dekoncentriralo šuštanje upaljenih mikrofona'', kazala je studentica za Bljesak.info dajući dojmove o održanim proljetnim ispitnim rokovima.

Također, navela je problem nelogičnog zakazivanja ispita iz pojedinih kolegija, pa je tako njoj i njenim kolegama ispit iz šestog semestra stavljen na raniji datum od ispita iz kolegija koji je iz petog semestra i predstavlja preduvjet na ovaj drugi.

U vezi prekratkog vremena održavanja ispita, slično mišljenje dijeli i studentica Pravnog fakulteta koja ističe kako profesori ne vjeruju studentima.

''Pitanja su u redu, ali je vremena premalo jer se profesori boje da ćemo zloupotrijebiti činjenicu da ispit radimo od kuće. Daju nam premalo vremena, a previše zadataka, pa studenti koji žele ostvariti bolje ocjene padaju u drugi plan'', istaknula je ova studentica.

Kazala je kako je zadovoljna rasporedom ispitnih rokova, no i da sve ovisi o profesorima i njihovom pristupu predmetu i studentima.

Mogući dodatni rokovi

Sa Sveučilišta u Mostaru poručuju kako je preporuka bila da ispiti budu online gdje je to moguće, a ukoliko nije moguće da se ispiti održe u učionicama, laboratorijima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera o čemu svaka sastavnica, odnosno fakultet zasebno donosi odluku.

''Predrokovi kao takvi nisu obveza svakoga nastavnika. U svakoj akademskoj godini student ima šest redovitih ispitnih rokova te izvanredne rokove ukoliko ih sastavnica odobri'', poručeno je.

Sljedeći student koji studira dvopredmetno, Engleski jezik i književnost te Njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu ističe kako su se profesori na njegovim studijima držali rasporeda te prošli cijelo gradivo sa studentima.

''Nedostajala nam je interakcija, ali organizacija je bila na vrhunskoj razini. Što se tiče ispita, sve je ok, pripremamo se za online način, a profesori i asistenti su otvoreni za dogovor'', poručio je.

''Mi nosimo maske i rukavice na ispit, a noćni klubovi puni''

Zanimljivo, iskustva studenata sa studija Predškolskog odgoja i Razredne nastave na FPMOZ-u se ne poklapaju, iako je riječ o sličnim studijima i profesorima.

''Neke profesore nismo ni upoznali, a ne da smo imali predavanja. Mogli smo puno, bolje. No, svakako valja naglasiti da je bilo profesora koji su se zaista potrudili da nam omoguće nastavu i pisanje zadaća'', kazala je studentica predškolskog odgoja, dodajući kako su joj svi ispitni rokovi ''stali'' u tri dana – u jednom danu po dva ispita.

Ipak, studentica s razredne nastave istaknula je kako je zadovoljna komunikacijom s profesorima. Istaknula je kako se dio kolegija izvodio putem aplikacije Meet, a drugi pismeno uz prezentacije.

''Čak je više studenata nazočilo online sastancima, nego kad smo dolazili u učionice'', kazala je kroz smijeh za Bljesak.info.

Slično je i sa studentima Ekonomskog fakulteta, ovisno o godini studija i odabranom smjeru, nastava se pružala videopozivom ili pismenim oblikom.

Student sa smjera Financije i računovodstvo otkrio je kako će njegove kolege i on imati ispite uživo, dok će druge kolege ispite polagati na online način. Smatra kako je ironično da studenti moraju imati dodatne brige zbog nošenja maski i rukavica uživo ili hoće li upješno odraditi online ispit, dok su noćni klubovi dupkom puni.

Za kraj, iz Sveučilišta u Mostaru poručeno je da ukoliko zaista postoje problemi oko ispitnih rokova, ''moguće je da je riječ o pojedincima te su jednako tako problemi i rješivi''.

Kopirati
Drag cursor here to close