Defektologa nema

16 godina inkluzije - Škole u HNŽ-u mogle bi dobiti psihologe

Već 16 godina u školama Hercegovačko-neretvanskoj županiji inkluzija djece s poteškoćama provodi se bez stručnog tima - edukacijskog rehabilitatora (defektologa), logopeda i psihologa.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 08. 2021. u 11:53 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove školske godine djeca s poteškoćama koja su procesom inkluzije uključena u nastavni proces u školama Hercegovačko-neretvanske županije, od nužno potrebnog stručnog tima, mogla bi dobiti samo psihologe, rečeno je to za Bljesak.info iz Ministarstva obrazovanja.

Djeca će za kvalitetniji proces inkluzije i dalje čekati na edukacijskog rehabilitatora, odnosno defektologa, i logopeda - dvije stručne i nužne osoba u ovom procesu.

16 godina bez stručnog tima

Već 16 godina u školama Hercegovačko-neretvanskoj županiji inkluzija djece s poteškoćama provodi se bez stručnog tima - edukacijskog rehabilitatora (defektologa), logopeda i psihologa. Roditelji i nastavno osoblje sve ove godine suočavali su se s brojnim problemima jer, zbog nedostatka stručnih timova po školama, inkluzija se nije mogla kvalitetno implementirati i djeca nisu mogla pratiti nastavni proces.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a inkluziju je do sada provodilo tako da su nastavni program prilagođen djetetu u mostarskim školama pravili: pedagog - koji i nije imao neku važnu ulogu za ovaj problem kod djeteta, školski psiholog - kojeg su do sada imale samo rijetke škole u Mostaru i nastavnici osposobljeni za izradu programa - vrlo često slabo, ili gotovo nikako educirani za inkluziju i rad s djecom s poteškoćama.

Međutim, kako su ranije iz Centra za rehabilitaciju djece s ugrađenom umjetnom pužnicom, slušnim, govornim i psihofiziološkim poremećajima Mostar za Bljesak.info istaknuli, pri izradi nastavnog programa za dijete s poteškoćama ključna je uloga defektologa u školi koji bi kroz svakodnevnu nastavu pratio rad djeteta i postupno prilagođavao program prema djetetovim potrebama i mogućnostima.  

''Stručnim suradnicima u školi koja nema edukacijskog rehabilitatora - defektologa, teško je samostalno raditi na prilagodbi nastavnog programa za dijete. Potrebna je stručna osoba koja će se moći potpuno posvetiti i surađivati s nastavnikom. Važno je u škole obvezno uključiti defektologa i psihologa kako bi se ispravno prepoznale određene teškoće kod djece te nastavnicima olakšalo ophođenje s djecom s teškoćama'', istaknuli su tada.

Upozoravali i ravnatelji

O nedostatku stručnog tima u školama za Bljesak.info upozoravali su i ravnatelji pojedinih mostarskih škola. Istaknuli su kako proces inkluzije bez stručnog tima u svakoj školi, ili barem stručnog tima koji bi pokrivao dvije do tri škole nema ispravne inkluzije djece s poteškoćama u redovnoj nastavi.

Da bi se zaposli ovi stručnjaci sve to trebalo bi biti definirano pedagoškim standardnim normativima. U našoj Županiji trenutno postoje pedagoški standardni normativi koji su na snazi i unutar njih naše škole ne mogu posjedovati logopede. U nekim školama su tražili i Ministarstvo je davalo suglasnost za psihologe pa neki imaju ovaj kadar. Sada, sudeći prema izjavama iz Ministarstva, psihologe bi mogle dobiti i ostale škole. Dok bi se za zapošljavanje defektologa u školama, prije svega, trebali promijeniti ovi pedagoški standardni normativi.

Stručni tim od 2002.

Stručni tim u svim školama u kojoj se provodi inkluzija djece s poteškoćama ima Županija Zapadnohercegovačka. Inkluzija se u ovoj županiji provodi od 2002. godine uz stručni tim po svim školama koji se sastoji od defektologa, logopeda i psihologa. Za razliku od HNŽ-a, ova županija otišla je i dalje, pa je tako od 2019. godine i u predškolske ustanove uvela osobne asistente djeci s poteškoćama kao i defektologe.

U HNŽ-u je evidentno da po pitanju provedbe inkluzije djece s poteškoćama u školama postoji veliki jaz između zakonske regulative i stvarne prakse u školama. Stanje u obrazovnim institucijama u ovoj županiji po ovom pitanju uvelike zaostaje za suvremenim praksama rada u svijetu što je uvjetovano nedovoljnim stručnim i materijalnim zalaganjem.

Unatoč iskazanim potrebama ni u jednoj školi na području HNŽ-a u redovan nastavni proces nije uključena ključna osoba – edukacijski rehabilitator – defektolog, a kamoli ostali stručni timovi. Ne postoji čak niti mobilni stručni tim koji bi nadzirao rad i uspjeh ove djece.

Kopirati
Drag cursor here to close