Prijavite se

Nagrada Vera Šnajder: Jedinstvena prilika za sve studentice u BiH

Vera je bila prva žena izabrana na poziciju dekana u cijeloj Jugoslaviji. Dugo godina je bila u Univerzitetskom senatu, u Prosvjetnom odboru Bosne i Hercegovine, ali i predsjednica Odbora Nacionalne biblioteke,...
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 05. 2021. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem da javnost podsjeti na veličinu i važnost Vere Šnajder, ali i kreira jedinstvenu priliku za studentice u Bosni i Hercegovini, Fondacija budućnost u BiH dodjeljuje nagradu u iznosu do 5.000 KM za putne troškove i troškove znanstvenih konferencija za bh. studentice.

Tko je bila Vera Šnajder?

Vera Šnajder je rođena 2. veljače 1904. godine u Reljevu, u blizini Sarajeva. Kao jedna od najboljih matematičarki svoje generacije dobila je stipendiju Vlade Francuske, koja joj je omogućila da 1929. godine otputuje u Pariz. Tamo je provodila istraživanja na Institutu Henri Poincaré, koji su osnovali matematičari Émile Borel iz Francuske i George David Birkhoff iz Sjedinjenih Američkih Država, da bi potakli međunarodne razmjene u matematici i teorijskoj fizici. Miješajući se sa kremom francuske znanstvene zajednice, radila je i kao istraživač u Laboratoriju za hidrodinamiku na Sorboni, postavši prvi autor iz Bosne i Hercegovine koji je objavio rad iz matematike.

Vera je bila prva žena izabrana na poziciju dekana u cijeloj Jugoslaviji. Dugo godina je bila u Univerzitetskom senatu, u Prosvjetnom odboru Bosne i Hercegovine, ali i predsjednica Odbora Nacionalne biblioteke, članica Odbora za izbor znanstvenih suradnika, predsjednica Odbora za profesorske ispite i dugogodišnja predsjednica Jugoslovensko-francuskog društva.

Što je još važnije, pomagala je studente i savjetovala mlađe stručno osoblje tijekom svoje karijere s namjerom da se njihovo cjelokupno znanje i vještine dovedu do savršenstva. Na taj način bi mlada generacija postigla osobni i profesionalni uspjeh, istovremeno služeći i unaprjeđujući svoju domovinu.

Zašto je ova nagrada značajna?

Nagrada Vera Šnajder omogućit će istraživačima iz Bosne i Hercegovine koji su na početku karijere, a bit će im i veza između vlastite potrage za znanjem i kolektivnog društvenog napretka, da prisustvuju i učestvuju na međunarodnoj konferenciji izvan BiH koja je relevantna za njihovo trenutno istraživanje. Uspješni kandidati će:

a) predstaviti svoje trenutno istraživanje (kao pozvani izlagači - usmena prezentacija ili poster prezentacija) na međunarodnoj konferenciji.

b) prisustvovat će međunarodnoj konferenciji kao delegat s ciljem širenja stečenog znanja u Bosni i Hercegovini kroz uspješnu izvedbu projekta ili programa.

Cilj nagrade je:

1) da odabrana studentica postane globalni građanin
2) da se vrati s novim znanjima i perspektivama, te ih uložiti u unapređenje naše nacije i društva
3) da se vrati s novim kulturnim iskustvima, koja mogu pomoći u jačanju multikulturalnih i multietničkih temelja BiH.

Jeste li netko tko:

1. Služi kao uzor i pokazuje inicijativu, strast i motivaciju?
2. Osoba koja pokazuje snažne liderske osobine u svojoj profesiji, karijeri/studijama i/ili zajednici?
3. U sklopu svoje zajednice dižete svijest o problemima i pomažete u stvaranju dugotrajnih rješenja?
4. Želite biti dio Verinog nasljeđa i inspirisati i druge da postanu bolji vođe/profesionalci i u tom procesu stvore bolju Bosnu i Hercegovinu?

Ako ste netko tko posjeduje navedene osobine, svoje prijave možete slati na ovom LINKU. Prijave su otvorene do 31. maja 2021. godine.

Napomena: Ne možete se prijaviti za ovu nagradu ako ste studentica iz Bosne i Hercegovine koji živi ili studira u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close