Bravo!

Druženja, humanost i 'vjetar u leđa': U koje aktivnosti su uključeni srednjoškolci u ZHŽ?

Sedam učenika iz šest srednjih škola sudjeluje u radu Mreže vijeća učenika ZHŽ koja je dio i Mreže vijeća učenika BiH.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 01. 2021. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Brojne aktivnosti Mreže vijeća učenika ZHŽ

''Na mladima svijet ostaje'' narodna je poslovica koju smo nebrojeno puta čuli, a srednjoškolci iz Zapadnohercegovačke županije iz dana u dan dokazuju kako je ovu rečenicu moguće provesti u djelo.

Naime, 7 učenika iz 6 srednjih škola sudjeluje u radu Mreže vijeća učenika ZHŽ koja je dio i Mreže vijeća učenika BiH.

U ovoj školskoj godini za brojne srednjoškolske aktivnosti na području ove županije zaduženi su predsjednica Lucija Penava (GfGM Posušje), Nikolina Galić (SSŠŠB) kao PR menadžer, Josip Šošić (Gimnazija Ljubuški), Luka Bebek i Branka Bebek (SSŠRB Ljubuški), David Dumančić (SSŠ Posušje) i Ivana Mabić (GfDM).

Brojne aktivnosti i druženja osnovno su obilježje ove organizacije, a najznačajnijom aktivnosti ''Jedan slatkiš, jedno dijete'', koja postoji od početka mreSVUBiH, prošle godine nadmašili su sve rekorde.

''Akcija se provodi tijekom prosinca i svaka škola je radila na drugačiji način. Neke su škole skupljale novce neke namirnice i hranu. Ali u procjeni škole naše Županije su skupile 5.285 KM. Novci, hrana su donirani stanovnicima i udrugama širom naše Županije. Jako smo ponosni na naše članove i njihove škole, i ovim putem se zahvaljujemo svim učenicima i profesorima što su sudjelovali u ovoj akciji i uljepšali nekome Božić'', istaknuli su iz Mreže vijeća učenika ZHŽ za bljesak.info.

''Sudjelovale su sve škole naše Mreže, osim jedne ali je imala opravdan razlog, imali su problema s trenutnim virusom. Ali u našoj mreži svi smo jedno, pa kao da jesu'', podsjetili su.

Uz spomenutu akciju, tu je i Dan srednjoškolaca koji mreža proslavi s prijateljima i mrežom Hercegovačkoneretvanske Županije. Većini jako draga aktivnost, gdje je zabava zagarantirana, poručuju.

''Provodimo i akciju "Ostavi Trag" gdje učenici naprave nešto korisno u školi, što ostavi trag iza njih.. I tu je "Želimo znati..." Koja svake godine ima drugačiji naziv, prošle godine to je bio "Želimo znati kada ćemo prodisati''', istaknuli su neke od najzanimljivijih akcija.

Poručuju kako je sudjelovanje u ovakvim organizacijama i aktivnostima izuzetno važno za pojedinca, ali i za cijelo društvo.

''Srednjoškolci osim dobre edukacije, dobivaju itekako dobar "vjetar u leđa" za budućnost. Dobivaju osmijeh na licu svaki put nakon uspješne humanitarne akcije jer su pomogli nekome. Dobivaju nove prilike, gdje mogu pokazati svoje talente i svoje sposobnosti. Iskušavaju mnogo toga i na kraju najvažnije onu "na mladima svijet ostaje" čine istinitom'', rekli su za Bljesak.info.

Nakon uspješne akcije u prosincu, srednjoškolci su se već ''bacili'' na pripremu novih aktivnosti.

''U planu i programu za ovu godinu imamo u cilju odraditi stvarno jako zanimljive i korisne aktivnosti, naravno ukoliko se trenutno stanje ne popravi, biti će teže. Ali potrudit ćemo se. Mogu vam samo reći da trenutno radimo jednu zanimljivu anketu za naše učenike koja će biti odrađena početkom  drugog polugodišta. A ostale aktivnosti će ostati iznenađenje, pa za sve novosti nas potražite na društvenim mrežama'', rekla je PR menadžerica Nikolina Galić.

''Novo normalno'' posebice je utjecalo na učenike svih uzrasta, a iz Mreže vijeća učenika ZHŽ ističu kako im je nedostajalo ''pravo'' druženje kroz nastavne i vannastavne aktivnosti.

''Primjerice, treninge koje mreSVU BiH održava svake godina koji traju 3 čitava dana, budu ispunjeni radionicama druženjima, edukacijama i najvažnije smijehom smo nažalost radi pandemije proveli na zoomu tri dana po dva sata... Sva sreća pa imamo divne trenere i podršku i zaista su se potrudili'', pojasnili su.

Online nastava im, ističu, nije baš draga, pa se nadaju kako se ovakva situacija više nikada neće ponoviti.

''Malo je kompliciranije, ali svatko se trudi koliko može. Sada novom odlukom osnovnoškolci i maturanti imaju redovno nastavu, nadamo se da ćemo se i mi ostali ubrzo vratiti u normalu'', istaknuli su.

''Naravno da bi svi mi voljeli da je sve normalno, da bez tog nekog "straha" idemo u školu, ali vrijeme je takvo kakvo je i moramo se prilagoditi i čuvati jedni druge. Jedina mana ovog načina je, što je malo strka s ispitima usmenim i pismenim, ali progurali smo'', skromno su otkrili za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close