Electionville

Mostarski učenici na jedan dan sjeli u vijećničke fotelje

Protekla četiri mjeseca 91 učenik srednjih škola u Mostaru i 25 profesora-mentora kroz brojne izazove u ovom izmišljenom gradu pokušali su naučiti sve principe demokratskog i političkog vođenja grada.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 03. 2024. u 12:45 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici srednjih škola u Mostaru na jedna dan zamijenili su svoje školske klupe s foteljama mostarskih vijećnika i preuzeli odgovorne uloge članova gradskog vijeća. Radi se o finalu višemjesečnog procesa obrazovanja mladih o demokraciji kroz edukativnim program ''Što je demokracija za mlade - Electionville''.

Naime, u protekla četiri mjeseca 91 učenik srednjih škola u Mostaru i 25 profesora-mentora kroz brojne izazove u ovom izmišljenom gradu pokušali su naučiti sve principe demokratskog i političkog vođenja grada. Electionville za cilj ima razviti osjećaj odgovornosti kod mladih ljudi koji će u budućnosti biti zaduženi za održavanje i razvoj demokracije u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Mostarci učenici zamijenili školske za vijećničke klupe 

Četiri škole u finalu

Od ukupno 17 škola, koliko ih je sudjelovalo u programu, četiri škole su izborile mjesto u velikom finalu natjecanja – Srednje elektrotehnička škola Salih Salko Ćurić, Srednja građevinska škola, Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica i Srednja turističko-ugostiteljska škola.

Jedan od sudionika današnjeg finala Amar Obradović, učenik Srednje elektrotehničke škole Salih Salko Ćurić izrazio je svoje zadovoljstvo povodom uspješnog natjecanja.

''Sretan sam što su skoro sve škole sudjelovale u ovom projektu, pružajući nama, mladim osobama, da na trenutak iskusimo uloge vijećnika i usavršimo vještine političkog izražavanja'', kazao je Obradović.

Electionville je izmišljeni grad u obliku obrazovne igre, u kojoj sudionici izazovne uloge članova gradskog vijeća. Tijekom igre sudionici formiraju izmišljene političke stranke, biraju prioritetne političke oblasti i pokušavaju da se suoče s raznim izazovima donoseći odluke, pregovarajući  o korištenju i raspodjeli resursa kako bi postigli konsenzus.

Foto: Bljesak.info / Mostarci učenici zamijenili školske za vijećničke klupe 

Naime, ova igra potiče mlade da, pojedinačno i u grupama, razmišljaju o procesu donošenja odluka i temeljnim potrebama jedne lokalne zajednice.  Stranka koja uspije izdvojiti najviše sredstava za svoje prioritetne političke oblasti pobjeđuje. Sudionici se također boduju prema uspješnosti upravljanja fiktivnim gradom u njegovoj cjelini.

Više od 13 tisuća primjeraka igre

Švedska veleposlanica u BiH Helena Lagerlof, uz čiju potporu je LDA Mostar 2021. godine po prvi put je implementirao program u Bosni i Hercegovini, izjavila je kako ova igra sudionicima omogućava da nauče na koji način funkcionira lokalna uprava i demokratski procesi te da je ona alat za prakticiranje osnovnih demokratskih prava i vrijednosti.

''To je nešto što bismo svi trebali kontinuirano prakticirati jer: demokracija je vrijedna zaštite – svaki dan i od strane sviju nas. Igra je danas proizvedena u više od 13 tisuća primjeraka, tako dosegnuvši više od polovine osnovnih i srednjih škola u Švedskoj. Zajedno ćemo nastaviti da budemo snažan glas i akter razvoja demokracije u svijetu'', kazala je Lagerlof.

Eman Pajić, voditelj igre kazao je kako su mladi kroz program ''Što je demokracija za mlade- Electionville'' pokazali da su više nego željni da izraze svoje mišljenje i pokažu svoje pregovaračke sposobnosti.

''Nadmašili su naša očekivanja. Bilo je veliko zadovoljstvo promatrati kako tijekom programa sudionici postaju sve opušteniji i samopouzdaniji u svojim izlaganjima.  Ponosni smo što Elestionville nije bio samo prilika da mladi nešto nauče, nego i iskustvo koje je bilo zabava, puno smijeha i upoznavanja'', kazao je Pajić.

Sudionica današnjeg finala Petra Obradović, učenica Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica istaknula je kako joj je čitav proces, u kojem sudjeluje od studenog 2023. donijelo mnogo informacija o načinu funkcioniranja demokracije i politike, općenito.

Foto: Bljesak.info / Mostarci učenici zamijenili školske za vijećničke klupe 

''Igra je osmišljena jako dobro jer nam kroz pruža uvid u svijet koji je nama mladima nepoznat. Uz sve to igra nas uči o zajedništvu i suradnji kako s članovima vlastite tako i 'protivničke strane''', kazala je Obradović.

Ovaj program ''Što je demokracija za mlade - Elektronville'' podržan je kroz Projekt Mostar – Prostori koji pokreću kojeg financira Vlada Ujedinjenog kraljevstva.

Studijsko putovanje kao nagrada

Tom prilikom britanski veleposlanik u Bih Reilly kazao je kako je sjajno vidjeti mlade kako uče o demokratskim procesima putem ove konkurentne ali i inkluzivne aktivnosti.

''Sudjelovanje u demokratskim procesima vodi ka aktivnim građanima, ohrabruje mlade da se što više angažiraju i daju svoj doprinos u pozitivnim promjenama za sebe i zajednicu. Biti informiran o političkim pitanjima i glasanje na izborima da je svima angažiranim građanima priliku da bude dio procesa donošenja odluka koje su važne za njih i koje donose dobrobit za sve'', kazao je Britanski veleposlanik u Bih Reilly.

Škole koje danas ostvare prvo i drugo mjesto bit će nagrađene studijskim putovanjem u Novi Sad tijekom kojeg će imati priliku upoznati se i razmijeniti iskustva s 12 učenika srednjih škola iz ovog grada.

Foto: Bljesak.info / Mostarci učenici zamijenili školske za vijećničke klupe 

Pored nagrade za prvoplasiranu i drugoplasiranu školu, LDA MOSTAR danas je dodijelio i niz posebnih priznanja za učenike.

Najbolji rezultat – Druga gimnazija MostarPriznanje za 'fair play 'Gimnazija Grga Martić Mostar

Najbolja stranka – Koledž UWC

Najbolja vijećnica -  Džejana Tanović, Druga gimnazija Mostar

Tim turnira: Aastasija Gogić, Hasan Hasanbegović, Ivan Ivanković, Maja Golubović i Petar Mihić.

Kopirati
Drag cursor here to close