Jobfair

Otvoren je Sajam zapošljavanja u Mostaru - provjerili smo što se nudi/traži

U Mostaru je, u organizaciji studentske organizacije BEST Mostar, započeo Sajam zapošljavanja.
Gospodarstvo / Posao | 04. 03. 2024. u 11:09 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sajam zapošljavanja (Jobfair) u organizaciji studentske organizacije BEST Mostar, počeo je danas u Kulturnom centru 'Kralj Fahd' u Mostaru.

Cilj je, kako su rekli organizatori, da mladi saznaju koje su vještine tražene u određenoj struci i kakve mogućnosti nudi domaće tržište.

''Sajam zapošljavanja je namijenjen za studente i maturante širom Bosne i Hercegovine. Imati ćemo radionice za mlade koje će obrađivati razne teme. Od toga kako napisati dobar CV, motivacijsko pismo, timski rad, kako se suočiti sa konfliktima i slične aktualne teme koje su studentima itekako zanimljive i korisne, naravno pored njihovog formalnog obrazovanja'', navela je za Bljesak.info Emina Kotlo glavna organizatorica Sajma zapošljavanja.

Foto: Bljesak.info / Emina Kotlo glavna organizatorica Sajma zapošljavanja

Na ovom sajmu, kako je istaknuto, mladi mogu otkriti buduće profesionalne smjerove, trendove i prilike na tržištu rada. Uz to, bit će održane i radionice na teme pisanja projekata, kao i hard skills radionice, koje su predviđene 5. i 6. ožujka, a koje će im pomoći u razvoju određenih vještina i kompetencija.

Govoreći o odazivu studenata Kotlo je navela kako su imali izuzetno velik broj studenata iz Sarajeva, te im je žao što su zbog prevelikog broja prijava morali neke i odbiti.

''Uključili smo i druge neformalne grupe, organizacije koje će doći na sami Sajam, jako smo zadovoljni odazivom i sigurni smo da će ovo biti itekako dobra priča'', navela je.

Istaknula je kako su njihovi studenti preko 70 posto uključeni u velike kompanije širom BiH, ali i studenti koji im dolaze dobivaju praksu i brojne ponude.

Foto: Bljesak.info / Sajam zapošljavanja u Mostaru

Jedna od njavećih prednosti ovog sajam jeste umrežavanje, odnosno prilika izravnog kontakta s predstavnicima kompanija.

''Ovdje smo da okupimo i studente i poslodavce jer prema našem iskustvu taj 'networking' je jako bitna karika u cijelom procesu. Trenutno imamo 14 štandova i sa nama je 12 kompanija, i dvije organizacije. Odaziv po pitanju kompanije je odličan i mnogo bolje nego što smo imali do sada'', rekla je za Bljesak.info Šejla Grcić, predsjednica 12. Upravnog odbora organizacije BEST Mostar.

Foto: Bljesak.info / Što se sve nudi...

Navela je kako je najviše aktivan IT svijet i ekonomija, no također, aktualna su i područja ljudskih resursa, te su tu i specijalisti za pronalaženje određenih talenata, što potvrđuje da je ovaj sajam namijenjen za sve.

''Najviše se traži IT sektor, pogotovo što su danas aktualne i mnoge druge teme koje se spajaju u jednu. No, mi svakako pravimo priču da pored tih kompanija budu uključene i banke i druge firme koje mogu biti zanimljive studentima drugih fakulteta'', navela je Grcić, dodavši kako se ona, kao studentica farmacije, može pronaći u svim ovim kompanijama.

Foto: Bljesak.info / Šejla Grcić, predsjednica 12. Upravnog odbora organizacije BEST Mostar

Ajla Mešić iz Sarajeva studentica je prve godine Fakulteta informacijskih tehnologija. Ranije je prisustvovala ovakvom sajmu i smatra da je to idealna prilika da studenti pronađu prvenstveno praksu, a samim tim i mogućnost budućeg zaposlenja.

''Općenito je to dobra prilika za nas, te da i upoznamo kako funkcioniraju druge firme. Prošle godine sam bila, i ponovno dolazim da vidim koje su to prilike za mene, eventualno pronađem neku praksu koja će mi povećati šanse za posao. Moj smjer je najviše fokusiran na softver te na web dizajn i najviše me to privlači. No, želim pronaći i neke firme koje se bave marketingom'', rekla je Ajla.

Foto: Bljesak.info / Ajla Mešić iz Sarajeva studentica je prve godine Fakulteta informacijskih tehnologija
Kopirati
Drag cursor here to close