Mladi Studij

Mostarski logopedi održali prvu web konferenciju

Pročelnica Studija logopedije Davorka Topić Stipić kazala je kako je konferencija rezultat zajedničkih nastojanja i napora kolegica i kolega sa studija
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 07. 2020. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Studija logopedije Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru održana je prva web konferencija pod nazivom Afazija: Uzroci, Simptomi i Multidisciplinarni pristup, priopćeno je u četvrtak sa Studija.

''Da je interes za temom afazija velik, dokazala je održana konferencija na kojoj je sudjelovalo preko 80 sudionika'', kazali su organizatori. Konferencija je održana s ciljem podizanja svijesti o afaziji jer je, prema Američkoj udruzi logopeda i audiologa – ASHA, mjesec lipanj posvećen podizanju svijesti o afaziji. 

Tematski okvir konferencije je obuhvatio nekoliko pristupa: neurološki, psihosocijalni i emocionalni utjecaj afazije, osobne, obiteljske i terapijske perspektive i u konačnici multidisciplinarni pristup u ovom stečenom jezičnom poremećaju.

Konferenciju je otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji je u svom obraćanju kazao kako je studij logopedije strateški studij koji ima najviše implikacija i u svakodnevnom životu te pozvao organizatore da nastave podizati svijest javnosti o važnim temama u našem društvu, koja se ne tiču samo pojedinca nego i cijele zajednice.

''Studij logopedije na Sveučilištu u Mostaru je mladi studij koji sada puni 5 godina, i uz sve boljke koje kao tako mlad mora proći i koje mora preboljeti u svojem nastajanju, veseli me što vidim da raste i razvija se, a jedan od pokazatelja je i organizacija ovog webinara'', kazala je Draženka Blaži, koordinatorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Pročelnica Studija logopedije Davorka Topić Stipić kazala je kako je konferencija rezultat zajedničkih nastojanja i napora kolegica i kolega sa studija, da se i na ovaj način približi afaziju i javnosti i struci te da se ukaže na potrebu zajedničkoga djelovanja različitih stručnjaka u području afazije.

U ime uprave Filozofskoga fakulteta dobar rad i uspješnu konferenciju poželjela je i prodekanica Ružica Zeljko Zubac.

''Može se zaključiti kako je konferencija omogućila stjecanje novih saznanja i informacija u području afazije. Osim toga, tijekom konferencije razvile su se vrlo zanimljive diskusije i otvorila nova pitanja koja bi mogla biti tema neke buduće konferencije'', poručili su organizatori.

Profesor Chris Code sa Sveučilišta Exeter iz Engleske, istaknuo je kako je misija omogućiti poboljšanje psihosocijalnog i emocionalnog života osoba s afazijom kao i olakšan pristup potrebnim uslugama kroz podizanje svijesti o afaziji kod svih dionika procesa oporavka, s posebnim naglaskom na očuvanje mentalnoga zdravlja.

''Briga o mentalnom zdravlju pacijenta s afazijom podjednako je potrebna i članovima obitelji jer su istraživanja pokazala da su nakon određenog vremenskog perioda članovi obitelji pacijenta s afazijom u većem riziku od razvoja depresije od samog pacijenta s afazijom'', istaknuo je profesor Code.

Multidisciplinarnost stručnjaka u dijagnostici i terapijskom pristupu afaziji učinkovitija je od pojedinačnog djelovanja svakog stručnjaka unutar multidisciplinarnog tima. Optimalan napredak pacijenta moguć je samo uz sinergijsko djelovanje i pravovremenu suradnju svih članova multidisciplinarnog tima, a u tom kontekstu se ne smije zaboraviti na važnost i uključenost obitelji pacijenta u cijeli proces oporavka, jer je obitelj ta koja  igra značajnu ulogu u multidisciplinarnom pristupu osobi s afazijom. Prema nekim istraživanjima samo je 6% članova obitelji uključeno u multidisciplinarni tim.

Osim profesora Coda, na konferenciji su izlagali i Davor Batinić sa SKB Mostar, Zdravko Kolundžić sa Sveučilišta u Rijeci, te Martina Vuković i Karolina Lice s Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u Zagrebu, priopćeno je sa Studija logopedije.

Kopirati
Drag cursor here to close