Prvi dan

Mostar: Školsko zvono po prvi put zazvonilo za 984 prvašića

Prema podacima Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara,u ovu školsku godinu je u 25 škola koje pripadaju Gradu Mostaru, upisano 984 prvašića.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 09. 2021. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Školsko zvono po prvi puta danas je zazvonilo za 984 učenika prvih razreda osnovnih škola Grada Mostara.

Naime, prema podacima Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, u ovu školsku godinu je u 25 škola koje pripadaju Gradu Mostaru, upisano 984 prvašića.

Kako su nam naveli iz ovog gradskog odjela, taj broj može biti promjenjiv za nekoliko djece, obzirom da ponekad ima slučajeva da se djeca upisuju i poslije redovnih upisa, jer trenutno nisu bili prisutni ili iz nekih drugih razloga, ali taj broj nije velik.

Mali pad

U odnosu na prošlu godinu, taj broj je neznatno manji. Naime, školsku 2020./2021. godinu upisalo je 999 prvašića.

Njih najviše broji osnova škola u Zaliku, 83 i osnovna škola Ivana Gundulića s 73 upisane djece u prve razrede. Najmanji broj prvašića, po pet, upisano je u osnovnu školu za djecu s posebnim potrebama i u Los Rosels.

Besplatni udžbenici

Za ovu djecu, Grad Mostar je osigurao sredstva za udžbenike, potvrdio je to ranije za Bljesak.info Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Načelnik odjela za društvene djelatnosti je istaknuo kako je prvenstveno ideja bila da se ide s besplatnim udžebnicima za osam razreda osnovnih škola, no ovu godinu nažalost to nisu uspjeli realizirati. 

Podsjećamo, nakon što su se 1. rujna školarci vratili u klupe u četiri kantona Federacije Bosne i Hercegovine, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskog, Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo, danas su u klupama đaci i u preostalih šest kantona.

U Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta, prošlog ponedjeljka nastava je počela u samo četiri kantona, dok je u ostalim kantonima odlučeno da se u školu krene sa jednim tjednom zakašnjenja. Na osnovu odluke Vlade Kantona Sarajevo nastava se počela odvijati 1. rujna u učionicama uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera iz preporuka Federalnog kriznog stožera.

Školsko zvono danas se čulo i u školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog i Kantona 10, čime su đaci u klupama na području cijele Federacije BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close