Subvencioniranje

Potpisivanje peticije u Mostaru - Hoće li Grad imati sluha za privatne vrtiće?

Ističu kako je ekonomska računica mjesečnog boravka u vrtiću za jedno dijete 495 KM, te da je teško zahtijevati od roditelja potpunu uplatu vrtiću.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 10. 2023. u 09:59 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje predškolskih ustanova Hercegovačko – neretvanske županije pokrenulo je peticiju kojom žele jednako dostupne, sigurne i kvalitetne vrtiće za svako dijete. Naime, peticijom zahtijevaju jednake uvjete za sve one koji su uključeni u predškolski odgojno-obrazovni proces djeca, uposlenike vrtića i roditelje.

Olakšavanje roditeljima

''Ovom peticijom podržavamo i borbu privatnih predškolskih Ustanova za iste ciljeve, jer to je jedino ispravno za dobrobit sve naše djece. Shodno povećanju troškova životnog standarda u proteklih par godina, potrebno je sudjelovanje županijske i gradske vlasti u subvenciji privatnih predškolskih ustanova troškova boravka djece a time i olakšavanja roditeljima i poticanju natalitetne politike zbog dobrobiti šire društvene zajednice'', navedeno je u peticiji.

Pročitajte još

Ističu kako je ekonomska računica mjesečnog boravka u vrtiću za jedno dijete 495 KM, te da je teško zahtijevati od roditelja potpunu uplatu vrtiću.

Iz Grada Mostara su potvrdili kako je s predstavnicima privatnih vrtića održan sastanak te da je je u tijeku izrada modaliteta po kojima bi sufinancirali privatne vrtiće.

''Razmijenjena su mišljenja i dogovoreno je da predstavnici privatnih vrtića između sebe održe sastanak, obzirom da je velika razlika u cijeni koja se kreće od 200 do 330 KM, da vide na koji način bi se to moglo realizirati. Zatim bi trebali pripremiti načine na koje bi to riješili. Grad će pokušati pronaći rješenja za narednu proračunsku godinu, a o modalitetima i iznosima bi se trebali dogovoriti na sljedećim sastancima'', rekao je za Bljesak.info Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Povećavanje cijena

Naime, cijene gradskih vrtića u Mostaru od ove školske godine porasle su za 20KM, sukladno inflaciji, dok su privatni vrtići već i ranije bili primorani podizati cijene.

U Odjelu za društvene djelatnosti Grada Mostara radili su kalkulacije koliko košta boravak djeteta u vrtiću. Ćorić je ranije kazao da nema normativa za određivanje cijena, koje bi trebalo donijeti ministarstvo, Grad je u suradnji s vrtićima izračunao da je ekonomska cijena smještaja djeteta u vrtić oko 492 KM.

Kapacitet djece

Inače, prema podacima iz svibnja 2023. godine, kapacitet djece u javnim, odnosno gradskim vrtićima u Gradu je 985 djece, dok je u vrtićima, smješteno 895 djece. U privatnim vrtićima kapacitet je oko 1365 djece, koliko imaju informacije u ovom odjelu, a trenutno u privatnim vrtićima boravi oko 1164 djeteta.

''Broj potencijalne djece u Mostaru za vrtić je 4250. Trenutno je 48 posto djece smješteno u vrtiće, a prosjek u BiH je 14,6. Mi smo prošle godine napravili dva vrtića u Gnojnicama i u Rodoču, te smo proširili kapacitete za dvije skupine u Radobolji'', kazao je Ćorić ranije za naš portal.

Kopirati
Drag cursor here to close