I javni i privatni

Mostar: Rastu cijene vrtića

Cijene javnih i privatnih vrtića će porasti.
Gospodarstvo / Novac | 19. 05. 2023. u 11:00 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene gradskih vrtića u Mostaru od nove školske godine porast će za 20KM, sukladno inflaciji.

Potvrdio je to za Bljesak.info Božo Ćorić načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Skuplje za 20KM

''Cijena desetosatnog boravka djeteta u vrtiću je 170 maraka i cijena se nije mijenjala ni za vrijeme pandemije kada se poskupljivalo, mi smo o toj temi pričali i prošle godine, pa smo našli neke rezerve. Prošli tjedan se razgovaralo o toj temi i donesena je odluka, koja nije još potpisana, da idemo sa 170 na 190 maraka. Znači 20 maraka se povećava ovaj desetosatni program, a analogno tome i ostale cijene od iduće predškolske godine'', kazao je Ćorić.
Privatni vrtići su, kako imamo informacije već dva puta dizali cijene.

Stručnjaci iz ovog odjela su radili kalkulacije koliko košta boravak djeteta u vrtiću.

Ćorić je kazao da nema normativa za određivanje cijena, koje bi trebalo donijeti ministarstvo, Grad je u suradnji s vrtićima izračunao da je ekonomska cijena smještaja djeteta u vrtić oko 492 KM.

Kapacitet

Inače, kapacitet djece u javnim, odnosno gradskim vrtićima u Gradu je 985 djece, dok je u vrtićima trenutno smješteno 895 djece.

U privatnim vrtićima kapacitet je oko 1365 djece, koliko imaju informacije u ovom odjelu, a trenutno u privatnim vrtićima boravi oko 1164 djeteta.

''Broj potencijalne djece u Mostaru za vrtić je 4250. Trenutno je 48 posto djece smješteno u vrtiće, a prosjek u BiH je 14,6. Mi smo prošle godine napravili dva vrtića u Gnojnicama i u Rodoču, te smo proširili kapacitete za dvije skupine u Radobolji'', kazao je Ćorić.
Govoreći o mogućnosti sufinanciranja privatnih vrtića, Ćorić je rekao kako se prošle godine razgovaralo o tome, no u proračunu nije bilo dovoljno novca.

Sufinanciranje privatnih vrtića

''Prije početka prošle predškolske godine, kada se razgovaralo o proračunu radili smo kalkulaciju o mogućnosti da sufinanciramo privatne vrtiće. Ideja je bila da roditeljima iziđemo u susret, tako da cijena smještaja djeteta u privatnom vrtiću roditeljima bude ista kao u gradskom, odnosno da bude 170KM, a razliku da plati Grad. Tada je razlika bila nekih 50-ak KM. No nije bilo dovoljno novca i odustalo se, u međuvremenu su cijene otišle gore, a o tome hoćemo li u narednoj predškolskog godini sufinancirati roditelje, trenutno ne mogu pričati jer nemamo podataka'', rekao je Ćorić.

Poskupljenja u privatnim vrtićima

Ivana Brkljača direktorica vrtića ''Čudesna šuma'', kaže kako je njihov vrtić i većina kolega u drugim privatnim vrtićima podigla svoje cijene i one su sada između 270 i 300 KM.

''Ali i to je daleko od ekonomske cijene. Teško da ćemo moći ostati na tim cijenama. Grad je dao informaciju da je ekonomska cijena viša od 450 KM, koja je ranije izračunata, a nama je teško već duže vremena poslovati ispod ekonomske cijene'', rekla je Brkljača, dodajući kako su završili fazu registracije udruge privatnih predškolskih ustanova.

''Razgovarali smo s Gradom, što će se dalje događati ne znam. Inflacija je takva kakva jeste i nećemo moći poslovati ne budemo li se primakli nečemu što je realnost. Naša želja je da roditelji ne osjete teret poskupljenja vrtića jer svjesni smo stanja i platežne moći ljudi. Ako Grad ne bude imao pozitivan stav nećemo imati izbora već cijene korigirati'', rekla je Brkljača.

Diskriminacija

Kaže da stalno važu hoće li zatvoriti ili staviti više cijene.

''Tu je prvenstveno diskriminacija djece i roditelja. Ne treba roditelje brinuti tko je osnivač. Tu se radi o diskriminaciji djelatnika, ako nudimo ispod cijene koja je realna ekonomska cijena, nismo u stanju ni nagraditi svoje djelatnike. Mi se nadamo da će Grad razumjeti i pronaći novac, bilo bi dobro da imamo pozitivno zajedničko rješenje'', rekla je Brkljača.

Kaže kako im je bilo teško i ranije dizati cijene, no to je ''bio flaster'' fa spriječe zatvaranje.

''Ne možemo osnovne troškove pokriti. A ono što je realno je ekonomska cijena. Ona je realnost osnovnih potreba unutar vrtića po djetetu. Što će se desiti dalje ne znamo. Želja nam je da s Gradom nađemo rješenje koje će biti najmanji teret za roditelje'', zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close