Mostar

Ministarstvo branitelja HNŽ: Olakšice za 1008 studenata, u realizaciji još puno projekata

''Zadovoljni smo realiziranim programom'', poručio je ministar.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 12. 2020. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Barbara Karamatić i Lejla Kljako, djeca ratnih vojnih invalida primile su u ime svih studenata odluku o dodjeli sredstava za olakšice kod plaćanja naknada u obrazovnim ustanovama djeci branitelja/boraca za akademsku 2020/2021. u prostorijama Ministarstva za pitanja branitelja/boraca HNŽ/K u Mostaru.

Ministar Oliver Soldo kazao je kako je ovo druga godina javnog poziva, a kako je ukupno pristiglo 1237 prijava. 

Od te brojke, 41 ne ispunjava uvjete za naknadu. Time je odlučeno kako će sredstva biti dodjeljenja 1008 kandidata, dok je još 190 poslano na odluku Vlade o čemu će se odlučivati tijekom tjedna. 

''Tako možemo zaokružiti brojku od 1196 kandidata'', istaknuto je ministar Soldo. 

Foto: Bljesak.info / Dodjela sredstava za olakšice kod plaćanja naknada u obrazovnim ustanovama djeci branitelja

Naveo je podatke kako se radi o 108 djece iz obitelji gdje su oba roditelja nezaposlena, te 450 djece iz obitelji u kojoj je samo jedan roditelj zaposlen. 

''Zadovoljni smo realiziranim programom'', poručio je ministar ističući kako su brojni drugi projekti još u realizaciji. 

Tako je u završnoj fazi projekt zapošljavanja i samozapošljavanja branitelja kroz koji je podržano 13 zadruga. Podrška je dana za 8 obrta branitelja, 69 opg-ova čiji su pokretači branitelji.

Podršku će dobiti i 117 branitelja koji se bave poljoprivredom. Soldo je istaknuo program jednokratnih novčanih pomoći pri liječenju, pa je došlo 1400 zahtjeva za sada. Za ovaj program osigurano jej 370.000 KM. 

Također, u realizaciji je i program zapošljavanja djece branitelja, a četvero djece poginulih branitelja dobit će priliku jednu godinu raditi upravo u Ministarstvu branitelja. 

Soldo je dodao kako je za program stambenog zbrinjavanja došlo 600 zahtjeva, a ministarstvo s 350.000 KM želi riješiti oko 150 zahtjeva. 

 

 

Izdvojeno je 100.000 KM za refundiranje naknada za građevinsko zemljište. Kroz program medicinske rehabilitacije 99 korisnika je poslano u banje, a ortopedsta pomagala dobila su 54 vojna invalida, istaknuo je ministar. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close