Riječ na riječ

Ministarstvo prosvjetarima: Koliko je nastavnika u stalnom radnom odnosu?

Ministarstvo navodi kako je realizirano ''niz projekata vezanih za jačanje kapaciteta nastavnika i programa prevencije, za što će se i u narednom periodu zalagati''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 01. 2020. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K odlučno ulaže u osiguranje što kvalitetnijeg sustava obrazovanja kako učenicima tako i nastavnim djelatnicima koji predstavljaju temelj zdravog i uspješnog društva'', navodi se u odgovoru kantonalnog ministarstva na priopćenje za javnost Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja HNŽ koje se odnosi na zapošljavanje prosvjetnih radnika na određeno vrijeme.

''Dužni smo informirati javnost da je u prethodne tri godine počelo rješavanje problematike zapošljavanja, od kada je u stalni radni odnos primljeno preko 320 prosvjetnih radnika. Također, Ministarstvo je u proteklom periodu, uspješno izradilo organizacijske sheme u korist uposlenika, a dostavljena mreža škola od osnivača je ispoštovana, što ukazuje na činjenicu da nijedna škola na području Županije nije zatvorena. Paralelno s navedenim, tekao je proces zbrinjavanja radnika za čijim radom je prestala potreba u osnovnim školama na području HNŽ-K. Važno je istaknuti, da se sukladno dogovoru i potpisanim kolektivnim ugovorima, poštuje dinamika povećanja plaća od 15% u periodu od tri godine'', navelo je ministarstvo.

Dodaje se kako je realizirano ''niz projekata vezanih za jačanje kapaciteta nastavnika i programa prevencije, za što će se i u narednom periodu zalagati''.

''Osim obnove, Ministarstvo je u suradnji s Vladom HNŽ i partnerima u proteklom periodu osiguralo značajan iznos koji je uložen u opremanje škola suvremenim nastavnim sredstvima. Jedan od najvažnijih projekata svakako je program asistencije u nastavnom procesu, gdje su na osnovu zahtjeva škola osigurana sredstva za 54 osnovca i 6 srednjoškolaca od početka školske godine, kao i 4 dodatna od drugog polugodišta'', navelo je ministarstvo.

Sindikat srednjih škola HNŽ-a ukazao je na problem zapošljavanja prosvjetnih djelatnika na određeno, do polovice srpnja ili kraja lipnja. Ova praksa, navode iz Sindikata, traje već više od 10 godina, te tako veliki broj profesora rade 7, 8, 10 pa čak i 12 godina po Ugovoru na određeno. ''Svake godine im se prekida radni odnos preko ljeta, ostaju bez plaće i svih prava te moraju ići na biro/zavod pa se opet na početku školske godine prijavljivati na natječaje/konkurse i strepiti hoće li biti primljeni'', upozoravaju iz Sindikata.

Dodaju kako je ovo poniženje za svakoga čovjeka, a posebice za mladu obrazovanu osobu.

''U školskoj 2017./18. natječaj nije uopće raspisan, što je protuzakonito jer Ugovor o radu može biti potpisan samo dva puta zaredom na dva mjeseca, bez raspisivanja natječaja. Naravno da se nitko od ovih djelatnika nije usudio podići tužbu jer bi time sam sebi presudio. Ovakva praksa se nastavlja i u ovoj školskoj godini 2019./2020. jer još uvijek, iako je evo počelo i drugo polugodište, natječaj nije raspisan, iako je to Vlada HNŽ-a obećala u srpnju kada je potpisan Kolektivni ugovor'', navode u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close